RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekend geluid
  • Flexibele opstelling
  • Trueplay
CON
  • Prijzig
  • Trueplay enkel voor iOS

Het is zes jaar geleden dat Sonos de eerste Play:5 op de markt bracht. De nieuwe iteratie is meteen ook de best klinkende Sonos-luidspreker tot nu toe.

De nieuwe Play:5 is groter dan zijn voorganger, maar ziet er tegelijk ook een stuk strakker uit. Hij is beschikbaar in het zwart of wit en kan zowel horizontaal als verticaal worden georiënteerd. In die tweede opstelling staan de capacitieve knoppen wel ietwat ongemakkelijk aan de zijkant van de luidspreker. Niet dat dat een erg groot probleem is, want je zal de Play:5 meestal toch via de bijhorende app op Android of iOS aansturen. Vanuit die app kan je ook muziek van je toestel of favoriete streamingdienst naar de luidspreker sturen.

Het geluid klinkt ook anders wanneer je de luidspreker horizontaal of verticaal positioneert. Persoonlijk gaf ik de voorkeur aan de horizontale oriëntatie, voor een kamervullend geluid. De luidspreker biedt meer bas dan voorheen, maar het geluid blijft erg helder. Op zich heb je aan één luidspreker al voldoende, maar wie het ervoor over heeft, kan nog een tweede exemplaar in huis halen voor een echte stereo-ervaring. Heb je nog andere Sonos-luidsprekers in huis staan, dan kan de Play:5 ook daar draadloos mee verbinden voor een multiroom audio-ervaring.

Samen met de nieuwe luidspreker introduceert Sonos ook Trueplay. Daarmee kan je het geluid van de Play:5 optimaliseren voor de kamer, ook al staat hij niet op de meest ideale plaats, zoals bijvoorbeeld in een hoek op de grond. Je kalibreert de Play:5 met de microfoon van je iPhone of iPad en de luidspreker doet de rest. Android wordt nog niet ondersteund, maar voor iOS-gebruikers is dit een absolute meerwaarde.

De Play:5 is niet de goedkoopste luidspreker op de markt, maar zijn uitstekende geluidskwaliteit en gebruiksgemak maken hem absoluut het overwegen waard voor wie het geld ervoor over heeft.