De Brother MFC-J880DW is een apparaat gericht op thuisgebruikers of voor kleine kantoren wiens printnoden niet al te zwaar doorwegen. Voor die doelgroep levert de printer adequate kwaliteit, snelheid en capaciteit. Die basisprestaties worden aangevuld door heel wat extra functies, die het toestel boven de middelmatigheid tillen.

De MFC-J880DW meet 40 x 34 x 17 cm en weegt 8,3 kg, wat het apparaat klein en licht genoeg maakt om door een persoon te worden gedragen en verplaatst. De multifunctionele printer drukt pagina’s af, scant, kopieert en faxt, zowel autonoom als vanaf een computer. Daarnaast bevat het toestel een duplexer, waarmee het in één beweging op twee zijden kan drukken en een Automatische Document Feeder (ADF) met een capaciteit van 20 vellen. Je kan printen van en scannen naar memory sticks en microSD geheugenkaartjes. Er is ook een LCD-scherm voorzien in het paneel vooraan waarmee je foto’s kan bekijken voor je ze afprint, en dat je ook een touchscreen biedt om commando’s in te voeren.

Webopties

Verder bezit de MFC-J880DW een assortiment webgerelateerde opties. De printer is zowel via ethernet en wifi als Wi-Fi Direct en NFC te verbinden met het internet, je netwerk en andere toestellen. Aangesloten op een netwerk heb je de mogelijkheid om te printen en te scannen vanaf verschillende clouddiensten (Dropbox, Google Drive…) met het touchscreenmenu van de printer. Verder krijg je via de appsinstellingen op het toestel toegang tot nog meer features, zoals bijvoorbeeld het omzetten van je bestandsformaat – dit kan je allemaal doen via het toestel, je hoeft geen computer op te starten. Als je de printer enkel via USB-kabel aansluit op een toestel, verlies je die webfuncties, maar met Wi-Fi Direct of NFC heb je altijd de mogelijkheid om een mobiel toestel te verbinden.

Een belangrijke beperking van het toestel is de lage papiercapaciteit: de papierlade heeft maar plaats voor 100 vellen. Genoeg voor persoonlijk gebruik, maar te weinig voor alles behalve een zeer lichte werklast als je de printer op kantoor wilt gebruiken. Die handicap wordt maar gedeeltelijk opgevangen door de extra foto-papierlade van 20 vellen.

Eenvoudige installatie

De installatieset-up van de Brother MFC-J880DW levert geen problemen op en is vrij standaard voor zijn productcategorie. Qua printsnelheid zet het toestel een aanvaardbaar resultaat neer; je hoeft geen imponerende prestaties te verwachten. We klokten tijdens een test af op 3,9 pagina’s per minuut. De kwaliteit van de afdrukken is ook geen hoogvlieger. Vooral geprinte tekst is hierdoor benadeeld, maar als je weinig of nooit een lettertype kleiner dan 8 punten gebruikt, zou je daar geen problemen mee mogen hebben.

Dankzij de bijgevoegde duplexer, ADF en ruime selectie aan webopties biedt de Brother MFC-J880DW genoeg interessante functies om op te wegen tegenover de beperkte papierlade en de middelmatige capaciteit van het toestel. Als consumentenprinter is het toestel zeker een overweging waard, maar voor bijna dezelfde prijs is echter de Brother MFC-J870DW een betere keuze: dezelfde functies, gepaard met een betere kwaliteit.