Het opvallende design is alvast een goed teken in de wereld van draadloze luidsprekers. Haast elke fabrikant heeft er wel, wat het moeilijk maakt om door de bomen nog het bos te zien. Libratone doet dat op een frisse manier door middel van een ritsaansluiting. Die was al aanwezig in het vorige model, maar nu is het model iets subtieler vormgegeven. Waarom die rits? Zo kan je verschillende stoffen jasjes kopen om je speaker te personaliseren. Leuk idee, toch?

Stabiliteit gegarandeerd

De Zipp weegt behoorlijk zwaar, en dat is een goed teken. Hoe stabieler de luidspreker, hoe beter de klank. Zeker bij hoog volume en lage tonen is een stabiele speaker nodig. De rubberen voetjes onderaan zorgen ervoor dat hij nergens naartoe kan dansen. Bovenaan de luidspreker heb je vier sneltoetsen: multiroom, verder, terug en een favorietenknop. Vegen over de ronde knop past het volume aan. In de luidspreker zit een batterij verwerkt die het zo’n acht uur uitzingt bij redelijk volume. Leuk detail: wanneer je je hand op de speaker houdt, klinkt hij ineens fluisterstil. Handig wanneer je snel iets wil zeggen, maar het volume niet helemaal omlaag en terug omhoog wilt doen.

De favorietenknop is bijzonder interessant en zou eigenlijk elke luidspreker aan boord moeten hebben. Zo moet je niet telkens de app bovenhalen om bijvoorbeeld van afspeellijst of radiozender te veranderen. De Libratone Zipp bedien je met een app (iOS en Android) die volledig opgefrist is. Alle functies voelen subtiel aan met vegen en slepen, maar soms is het niet altijd even intuïtief. Het oogt allemaal mooi, maar soms had wat meer extra uitleg geen kwaad gekunnen.

Wifi/bluetooth

De zipp is een wifi/bluetooth-luidspreker. Je kan er rechtstreeks je smartphone aan koppelen via bluetooth, maar de speaker komt het best tot zijn recht via wifi thuis. Zo kan hij blijven doorspelen, ook al is je smartphone niet in de buurt. Libratone ondersteunt de meest populaire diensten: Spotify, Google Play Music, TuneIn Radio en ga zo maar door. Elke luidspreker zendt 360 graden muziek uit, maar je kan er ook twee kopen en in stereo laten spelen.

De Zipp ondersteunt ook multiroom, en dat doet het verrassend goed. Met een druk op de knop kan je twee speakers koppelen in huis, zes speakers per groep en maximum acht groepen per huis. Meer dan genoeg mogelijkheden om gemakkelijk overal muziek te spelen. Er is geen pc-software om de muziek aan te sturen, enkel de app. Op de redactie gaat onze voorkeur voorlopig nog steeds uit naar Sonos, maar als designspeakers is het een verrassend goed alternatief.

De Libratone Zipp is niet de beste draadloze luidspreker en ook niet de beste multiroomoplossing, maar de combinatie van de twee in tandem met bluetooth/wififunctionaliteit maakt het wel een sterk pakket. Zolang het opvallende design je niet tegenhoudt, haal je met de Libratone Zipp een dijk van een speaker in huis.