Heel wat fabrikanten wagen zich op de markt van huisautomatisering, maar vaak beperken ze zich daarbij tot één aspect: energiebesparing, beveiliging of comfort. Met Home Control combineert Devolo dat allemaal in één gebruiksvriendelijk pakket, dat heel wat flexibiliteit toelaat.

Het starterspakket bestaat uit het basisstation, een slim stopcontact en een deur-/venstercontact. Extra componenten, zoals een bewegingsdetector, rookmelder, radiatorthermostaat of intelligente schakelaar, kunnen apart worden aangekocht. Bedenk op voorhand wat je wilt bereiken met je slimme huis, zodat je een idee hebt van de componenten die je nodig hebt en het totale prijskaartje. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Eén ding is zeker, aan het starterspakket alleen zal je niet voldoende hebben, maar het biedt wel een goede kennismaking met de mogelijkheden van Devolo Home Control. Alles begint bij de Centrale Box die je rechtstreeks in een vrij stopcontact prikt, idealiter op een centrale plaats in het huis. Houd er rekening mee dat de centrale redelijk wat plaats in beslag neemt – 13 bij 7 bij 4 centimeter – en het stopcontact permanent bezet zal zijn. Een geïntegreerd stopcontact ontbreekt jammer genoeg op de centrale. Daarnaast moet de centrale ook in je thuisnetwerk worden opgenomen. Dat kan via een ethernetkabel die rechtstreeks op je router is aangesloten, of via een Powerline-netwerk. Die laatste optie geeft je meer vrijheid om de centrale op een geschikte plaats te installeren.

De installatie van de Centrale Box gebeurt via de bijhorende webapplicatie, die je kan bereiken viawww.mydevolo.com. Daarnaast zijn ook apps beschikbaar voor Android en iOS. Na het registreren van een account, kan je de centrale toevoegen. Die wordt normaal gezien automatisch in je netwerk gedetecteerd, waardoor de installatie niet meer inhoudt dan het doorlopen van een aantal eenvoudige stappen. Eenmaal geïnstalleerd kan je de verschillende componenten toevoegen. Ook dat werd door Devolo zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Je kiest in de applicatie voor de optie “Apparaat toevoegen” en een stappenplan met instructies leidt je door het proces. Technische kennis is absoluut niet vereist. Alles staat helder uitgelegd en de instructies worden vergezeld van filmpjes, voor extra duiding.

Z-Wave

Het Home Control-systeem maakt gebruik van Z-Wave in plaats van wifi om de verschillende componenten met elkaar te laten communiceren. Dat brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. Zo communiceren toestellen die gebruik maken van Z-Wave alleen maar met elkaar wanneer er iets gebeurt. Een bewegingssensor zal bijvoorbeeld alleen contact zoeken met de centrale wanneer beweging wordt gedetecteerd, terwijl hij via wifi voortdurend met de centrale communiceert. Dat betekent dat Z-Wave een stuk energie-efficiënter is, wat het batterijleven van de verschillende componenten ten goede komt.

De Z-Wave-stralen raken ook beter door dikke muren en plafonds heen dan wifi-stralen, en de componenten die op het lichtnet zijn aangesloten functioneren bovendien als repeaters om het netwerk verder uit te breiden, zodat de ontvangst overal in orde is. De centrale biedt ondersteuning voor een maximum van 240 componenten, meer dan genoeg dus om je volledige huis uit te rusten.

Z-Wave is bovendien een open standaard, die reeds door verschillende fabrikanten wordt gebruikt. Dat betekent dat je ook producten die niet afkomstig zijn uit de stal van Devolo aan je Home Control-netwerk kan toevoegen. De enige vereiste is dat ze officieel voor de Z-Wave-standaard gecertificeerd zijn. Daarnaast heeft Devolo ook al samenwerkingen met onder meer Netatmo en Philips Hue aangekondigd.

Het gebruik van Z-Wave heeft ten slotte nog een extra voordeel voor wie bezorgd is over privacy en de bescherming van zijn gegevens. Omdat de onderdelen van je intelligente huis niet via je wifi-netwerk met elkaar communiceren, kan je ze volledig afsluiten van het internet. De centrale heeft bij de eerste installatie een internetverbinding nodig om te activeren, maar nadien kan je ervoor kiezen om die internetverbinding uit te schakelen, zodat niemand van buitenaf je Home Control-systeem kan binnendringen. Dat betekent dan natuurlijk eveneens dat ook jij je slimme huis niet vanop afstand kan besturen, bijvoorbeeld wanneer je een lamp hebt laten branden en die vanop locatie wilt uitschakelen. Het is een afweging die je moet maken, maar voor sommige gebruikers zal het vast voor wat extra gemoedsrust zorgen.

Als dit, dan dat

Wie bekend is met het principe van de online automatiseringsdienst If This Then That, zal zich ook meteen vertrouwd voelen met de regels die je kan instellen met Devolo Home Control. Die werken namelijk volgens hetzelfde principe. Je stelt een bepaalde voorwaarde in, en geeft aan wat er moet gebeuren als aan die voorwaarde wordt voldaan. Zo kan je de verwarming laten afspringen wanneer een raam wordt geopend, het licht laten aangaan wanneer er beweging wordt geregistreerd of een pushbericht naar je smartphone laten sturen wanneer de rookdetector alarm slaat.

Regels kunnen ook onderworpen worden aan een tijdsschema. Beeld je bijvoorbeeld in dat je ‘s morgens opstaat en de deur van je slaapkamer opent. De deursensor verwittigt het slimme stopcontact in de keuken om het koffiezetapparaat aan te zetten, terwijl de radiatorthermostaat in de badkamer de ruimte alvast naar een aangename temperatuur doet stijgen. Jij komt beneden en kan onmiddellijk genieten van een verse kop koffie om vervolgens onder de douche te springen in een lekker verwarmde badkamer. Zo zijn er talloze scenario’s denkbaar. De enige beperking is je eigen creativiteit, en natuurlijk ook de componenten die je in huis haalt.

In de webapplicatie kan je al je regels, schema’s en scenario’s instellen en beheren via een eenvoudige drag-and-drop-interface. Hier vind je ook een dagboek van alle activiteit die er in de afgelopen drie dagen op je Home Control-netwerk heeft plaatsgevonden, en kan je je toestellen vanop afstand in- en uitschakelen. Dat laatste vereist uiteraard wel dat je de internetverbinding van de Centrale Box hebt ingeschakeld.

Totaalpakket

Devolo Home Control blinkt uit in veiligheid, flexibiliteit en openheid,  onder meer dankzij het gebruik van de Z-Wave-standaard, en laat zich bovendien ontzettend eenvoudig bedienen. Het starterspakket is eerder beperkt qua mogelijkheden, maar er zijn reeds voldoende extra componenten beschikbaar om je huis helemaal intelligent te maken. Maak daarvoor op voorhand wel een duidelijk plan van wat je wilt bereiken, want het kostenplaatje loopt snel op. Het vraagt een investering, maar daarvoor krijg je wel wat in de plaats. Devolo zet met Home Control het meest complete systeem voor huisautomatisering van het moment op de markt.