De tijden waarin degelijke projectors onbetaalbaar waren voor de gewone consument, zijn al even voorbij. Alles wordt goedkoper, zo ook het materiaal om je huis om te toveren tot een privé-cinema. Met de EH-TW5210 introduceert Epson een full HD-projector die je al mee naar huis krijgt voor 659 euro. Spotgoedkoop is dat natuurlijk ook niet, maar mijns inziens krijg je heel wat terug voor je geld.

De projector zelf is niet bepaald klein, maar weegt toch verrassend weinig. De witte plastic behuizing oogt sober en voelt misschien ietwat goedkoop aan. Dat gevoel verdwijnt bij het bekijken van de functies en de specificaties. De EH-TW5350 beamt in een resolutie van 1920 x 1080 aan 2200 lumen. Zegt lumen je niets, weet dan dat het toestel ruim helder genoeg straalt om zelfs overdag in een niet-verduisterde kamer bruikbaar te zijn. Natuurlijk zijn er in dat geval beperkingen: het schermoppervlak mag voor een degelijk resultaat niet onmiddellijk onder een lichtbron staan, maar ik was desalniettemin aangenaam verast door de capaciteiten van het toestel.

Uitgedoofde lamp

Enkele edities geleden bespraken we de draagbare Qumi-ledprojector. De Qumi deed dubbel dienst als multimediaschijf en was erg klein. Epson kiest niet voor led, maar voor een klassieke lamp. Die moet enkele seconden opwarmen alvorens het beeld er helemaal doorkomt, en heeft niet het eeuwige leven. Dat is eigen aan klassieke projectors: wil je ze lang gebruiken, dan zal je na enkele jaren in een nieuwe lamp mogen investeren en dat kost je al snel 60 euro of meer. Epson maakt zich sterk dat het probleem zich niet gauw zal stellen bij de TW5210. Kijk je iedere dag naar een film met je projector, dan hoef je pas na 11 jaar naar de winkel voor een nieuwe lamp. Hoe waarheidsgetrouw die claim is, kan ik niet zeggen, daar een review een decennium na datum niemand blij maakt. Als kanttekening is het belangrijk dat die 11 jaar enkel in ecomodus bereikt wordt, en dat de films maar 105 minuten mogen duren. In de praktijk is de kans dus reëel dat je toch één keer een extra lamp zal willen kopen.

Kleurkwaliteit

De projector maakt gebruik van 3LCD-technologie. Die technologie splitst het licht van de projectorlamp in de drie primaire kleuren. Die drie kleuren worden binnenin de projector gesplitst om vervolgens met de hulp van spiegels terug samen te komen en een beeld op je scherm te vormen. LCD staat naast DLP, de andere beamertechnologie. Koop je een beamer, dan moet je kiezen tussen de twee technologieën. In het lage tot middensegment, waar de EH-TW5210 zeker thuis hoort, is LCD een goede keuze. DLP werkt niet met spiegels maar met een wieltje dat voor de projectorlamp draait. Dat wieltje laat om de beurt een andere primaire kleur door. Bij high-end systemen geniet DLP de voorkeur, maar goedkopere varianten boeten flink in aan kleurkwaliteit.

3LCD heeft als nadeel dat de technologie iets gevoeliger is. Zo heeft de beamer een stoffilter nodig die je van tijd tot tijd moet schoonmaken. Die filter zit verscholen achter een klepje aan de linkerkant van de projector, en is erg eenvoudig toegankelijk.

De kleuren van de EH-TW5210 zijn in ieder geval helder en levendig en ook het contrast is in de prijsklasse degelijk: 30.000:1. In vergelijking met een televisietoestel, spreekt het voor zich dat de wit-zwart verhouding minder is. De Home Cinema Projector kan een beeld beamen met een schermdiagonaal van 332 inch of 8,4 meter. Wil je het toestel daarvoor gebruiken, dan wordt verduistering natuurlijk belangrijker. Een zoomwieltje en een schuiver voor de scherpte maken het eenvoudig om de TW5210 goed af te stellen. Verdere instellingen, zoals de keystone, vind je in de menu’s die je via de afstandsbediening of de knoppen op de projector zelf bedient. Erg leuk is het gemak waarmee je de projector vanuit een hoek kan instellen. Een schuiver past het beeld automatisch aan zodat het toestel niet loodrecht voor het scherm hoeft te staan. Je kan het in principe zelfs aan de kant van de kamer zetten.

Luidsprekers en poorten

Echt draagbaar kan ik de EH-TW5210 niet noemen, al zorgt het beperkte gewicht toch voor een zekere mobiliteit. In de praktijk vermoed ik dat de projector bij velen een vaste plaats zal krijgen, waardoor je een geluidsinstallatie kan aansluiten. Wie dat niet wil, kan luisteren naar de geïntegreerde 5 watt-luidspreker, die luid genoeg gaat om het lawaai van de projector zelf te overstemmen. Dat geluid is niet erg storend, maar zeker duidelijk aanwezig.

Aan aansluitingen heeft de projector geen gebrek: twee hdmi-poorten, een vga-aansluiting, een composite-ingang en een 3,5 mm geluidsuitgang zijn aanwezig. In de projector past ook een usb-stick, maar tijdens de test was die optie voor mij eerder waardeloos: de TW5210 is geen mediaspeler en kan dus niet overweg met courante multimediaformaten.

Tot slot verdient het vermelding dat deze projector volledig klaar is voor 3D. Niet alleen is het mogelijk om 3D-video af te spelen, een ingebouwde converter geeft een 3D-feel aan je 2D-video. De kwaliteit daarvan kan ik helaas niet beoordelen: bijhorend brilletje is een optioneel accessoire.

Conclusie

De Epson Home Cinema Projector is een uitstekende, betaalbare oplossing voor wie een thuiscinema wil aan een betaalbare prijs. Het grootste nadeel van dit toestel is zonder twijfel het geluid, al valt ook dat nog mee. Kan je een betere projector kopen: uiteraard. Toch is dit toestel meer dan goed genoeg; dankzij de heldere kleuren en de hoge resolutie zal je geen spijt hebben van je aankoop.