Van tijd tot tijd neemt de redactie een slim alarmsysteem onder handen, maar meestal gaat het om doe-het-zelf-oplossingen. Die geven je een signaal wanneer er iets mis loopt, maar de beveiliging van je woonst blijft steeds in jouw handen. De service die Verisure biedt gaat een stap verder: bij het alarmsysteem hoort een service zodat beveiliging en politie door een professional gealarmeerd worden wanneer er iets heftigs mis loopt. Ik testte dit alarmsysteem enkele weken bij me thuis uit en begrijp het veiligheidsgevoel dat een dergelijk systeem biedt helemaal, al denk ik niet dat het voor iedereen weggelegd is.

Breed assortiment

Verisure biedt een groot assortiment aan toestellen aan die in het alarmsysteem geïntegreerd kunnen worden, maar ik ging met een beperkte demokit aan de slag. Concreet werd mijn huis uitgerust met de alarmcentrales, een waterdetector, rookdetectors, een banddetector, een smartplug, een magneetcontact, een bewegingsdetector en tot slot een heuse muisdetector.

Al die toestellen moeten op de juiste plaats staan om naar behoren te functioneren, maar daar moet jij je niets van aantrekken. De mensen van Verisure zelf komen je huis uitrusten, zodat je er van op aan kan dat alles goed werkt.

Redundantie

Het alarmsysteem heeft twee centrales die alles aan de praat houden. Slechts één van beide is nodig om het systeem operationeel te houden, maar Verisure koos er voor om een veiligheid in te bouwen. De hoofdcentrale of VBox is een relatief groot toestel dat je gerust uit het zicht kan wegstoppen. In die centrale zit een simkaart ingebouwd, net als een batterij. De slimme dief die het toestel uit het stopcontact trekt, zal dus enkel een melding triggeren. De tweede centrale of VBox Mini is kleiner en hoort thuis in een stopcontact naast je router. Dit toestel verbind je aan het net met een ethernetkabel.

Alle detectietoestellen van het alarmsysteem moeten binnen het bereik van de centrales staan, maar bij mij was dat alvast geen enkel probleem. De werking van de meeste toestellen spreekt voor zich: zo detecteert de rookdetector zowaar rook. Verschillende toestellen werken wel in tandem, wat interessant is voor de harde slapers: merkt het toestel beneden rook op, dan laat de detector op het verdiep daarboven bijvoorbeeld ook van zich horen.

De waterdetector neemt de vorm aan van een draad die je rond een leiding naar keuze kan wikkelen. Is er een lek, dan weet je ervan. De branddetector dient dan weer speciaal om je keuken in het oog te houden.

Onzichtbare fotografie

Het anti-diefsysteem bestond in mijn geval vooral uit een bewegingsdetector die een ganse kamer naar keuze in het oog hield, en een magneetcontact dat een deur beveiligde. De bewegingsdetector werkt met infrarood. Het ding is uitgerust met een camera, maar die is niet voor jou bedoeld. Is het alarm ingeschakeld en detecteert het ding beweging, dan neemt het drie foto’s. Die gaan rechtstreeks naar de centrale van Verisure, waar het beeld wordt gebruikt om na te gaan of het alarm echt dan wel vals is. Dat is niet geheel onbelangrijk om te weten: let er op dat je het alarm niet per ongeluk inschakelt net voor je dagelijkse sessie naaktyoga in het zicht van de camera, want de operator van Verisure zal meer kunnen beoordelen dan je lief is. Het magneetcontact zit voor een deel op de deur en voor een deel op het frame. Gaat de deur open, dan gaat het alarm af.

De smartplug draagt op z’n eigen manier bij aan de beveiliging van je huis: schakel er verlichting op aan, en je kan het systeem programmeren om rond bepaalde tijdstippen automatisch het licht aan te doen. Zo gingen bij mij thuis op een willekeurig moment rond zonsondergang de lichten in de woonkamer aan.

Sleutelhangers

Er zijn verschillende manieren om het Verisure-syteem te bedienen zodat zelfs het kleinste kind of de technologievreemdste grootouder ermee overweg kan. Het controlepaneel staat centraal: daarop toets je een cijfercode in om het alarm te (des)activeren. Bij het instellen heb je twee opties: één lightalarm waarbij slechts enkele onderdelen (naar keuze) worden ingeschakeld en een optie voor wanneer je het huis verlaat, waarbij alles wordt aangezet. Heb je geen zin in codes, dan kan je gebruik maken van een sleutelhanger. Eén sleutelhanger hoort bij één gezinslid, en eenieder kan het alarm uitschakelen door zijn exemplaar bij de lezer te houden. Niets aan te kunnen en geen moeite, precies zoals het moet zijn.

Idealiter is er toch een gezinslid dat iets meer van technologie kent om het alarmsysteem via smartphone of webportaal te beheren. Daar kan je meldingen en een log bekijken. Zo zie je snel wie wanneer het alarmsysteem heeft in- en uitgeschakeld. Je kan het alarm zo ook online van overal bedienen. Met de app en de website is het bovendien erg eenvoudig om in te stellen hoe het alarmlight er uitziet.
Bovendien kan je één of meerdere mailadressen aan het alarm koppelen. Zo krijg je ook een e-mail wanneer er iets mis is.

Bezorgde medewerker

Gaat het alarm af, dan zal je in de regel eerst een telefoontje krijgen van iemand van Verisure om te vragen of alles in orde is. Krijgen ze na enkele pogingen niemand aan de lijn, dan komt er beveiligingspersoneel langs. Neem je wel op, dan raak je nergens totdat je het door jouw gekozen veiligheidswoord aan de operator hebt verteld. De dame die ik tijdens de test aan de lijn kreeg, was in ieder geval erg duidelijk, geruststellend en vriendelijk.

Grootste nadeel is in mijn ogen het gebrek aan een camera waardoor ook jij kan kijken: het stopcontact waarin de VBox zat, begaf het tijdens de test, met een mail tot gevolg. Zelf kon ik niet door de infraroodsensor spieken om te zien of alles in orde was. Toch kan je in de regel op je twee oren slapen: mijn demoversie had die functie niet, maar bij een officiële installatie, waar de sensoren permanent worden vastgemaakt, triggert een inbreker het alarm wanneer hij probeert te knoeien.

Specifieke doelgroep

Al bij al biedt Verisure hier een uitstekend totaalpakket aan met een goede en vriendelijke service. Voor de beveiliging van je woonst kan je niet echt meer verlangen. Toch is zo’n alarmsysteem iets waarmee je moet willen leven. Ikzelf blijk na dit experiment geen grote fan: zo’n alarmsysteem is iets waar je iedere dag aan moét denken, dat kost amper moeite, maar ik vond het moeilijk om een deel van de controle in handen van derden te leggen.

Tot slot kan ik met enige trots vertellen dat ik geen muizen lijk te hebben, of dat de muizen in kwestie intelligent genoeg waren om de detector te mijden.