Schoonheidsprijzen zal de Up! mini van Pp3P niet winnen. Het compacte donkere toestel lijkt voor het ongeoefende oog zelfs niet op een 3D-printer. Dat komt niet in het minst door het deurtje: deze printer werkt als een oventje waarvan je tijdens het printen de deur toe doet.

Geen SD

De Up! mini komt met z’n eigen software om 3D-modellen die je bijvoorbeeld online vond, in te laden. Die is gebruiksvriendelijk al houd ik meer van de software van die andere goedkope 3D-printer: de Da Vinci. Printen doe je met een kabeltje naar je computer via de software. Gelukkig moet je laptop niet gedurende de hele print naast de printer blijven staan, zodra de eerste lagen kaar zijn, kan je beide toestellen loskoppelen.

Foutmelding

Soms is de software een beetje cryptisch: zo krijg je bij het opstarten een foutmelding te zien over de staat van de printer. Die verhelp je door in het menu de Up! te initialiseren. Eenvoudig als je het weet, maar aanvankelijk verwarrend.

Met een volume van iets meer dan een 10 x 10 x 10 cm print de Up! redelijk klein, maar rekening houdend met de eerlijke prijs is de kwaliteit van dit toestelletje adembenemend. De Up! Mini print het liefst met ABS: dat is één van de twee meest courante filamenten (zeg maar 3D-inkt). Het andere, PLA, gaat ook maar levert minder goede resultaten op.

Feilloos

Op betrouwbaarheid scoort deze printer hoog: geen enkele print is mislukt. Daar staat dan weer tegenover dat de Up! mini iets te graag met ondersteuningen print. Soms vereist hij ondersteuningen wanneer andere printers het wel zonder kunnen. Voor de beginnende 3D-printer is het mooi meegenomen dat de mini niet wil beginnen aan een print wanneer hij denkt dat er te weinig ondersteuning staat geselecteerd.

Het eindresultaat is in de meeste gevallen eenvoudig te bevrijden van het ondersteunend filament. Het raster van de printplaat wegwerken is dan weer wel een nachtmerrie. Een beetje kracht en een scherpe spatel zijn noodzakelijk.

De betrouwbaarheid en de kwaliteit van de Up! mini volstaan al om een plaatsje in ons hart te veroveren, maar de printer doet er toch nog een schepje bovenop. Hoewel het hier om een closed source-toestel gaat kan je immers filament van iedere fabrikant gebruiken. Naast ABS print de Up! ook met PLA voor wie dat echt wil, maar bij dit toestel raden we dat af.

De Up! doet wat hij moet doen, hij doet het goed, en dat voor een relatief lage prijs. Dat verdient wat ons betreft een applaus.