Dankzij zijn sober ontwerp vindt de Playbar in nagenoeg elk interieur wel een plaatsje, zonder uit de toon te springen. Door zijn forse rechthoekige formaat (90 x 14 x 8,5 cm) zal je wel voldoende ruimte moeten voorzien om hem te plaatsen. De luidspreker kan onder een televisie aan de muur worden gehangen met een aparte ophangkit, of op een meubel worden geplaatst. Handig is dat de Playbar over een gyroscoop beschikt, zodat je hem liggend (8,5 centimeter in de hoogte) of staand (14 centimeter in de hoogte) kan positioneren. De gyroscoop detecteert hoe de Playbar wordt gepositioneerd, zodat de klank kan worden geoptimaliseerd.

Naadloos

De installatie is, zoals we van Sonos gewend zijn, een fluitje van een cent. Je sluit de Playbar met een stroomkabel aan op het lichtnet en verbindt hem met je tv via een optische kabel. Eenmaal aangesloten kan je de soundbar via de bijhorende app verder instellen. Dat duurt een paar minuutjes, maar Sonos heeft erg goed zijn best gedaan om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken. Een kind kan de was doen.

De applicatie, beschikbaar voor Android en iOS, doet tevens dienst als afstandsbediening om de Playbar aan te sturen. Windows Phone-gebruikers vallen helaas uit de boot. Het is natuurlijk wat omslachtig om telkens een app te moeten openen om het volume te regelen. Sonos heeft daar aan gedacht en de Playbar van een infrarood oog voorzien. Zo kan je de luidspreker koppelen met afstandsbediening van je televisie of settopbox kan bedienen. Een mooie oplossing, die bovendien naadloos werkt.

Muziekstreaming

Naast een prima soundbar voor je tv doet de Playbar ook dienst als muziekinstallatie, en daarin is hij moeilijk te overtreffen. Sonos ondersteunt alle grote namen in muziekstreaming, zoals Spotify, Google Music, Deezer en TuneIn, maar kan ook muziek afspelen vanaf je NAS. Via de app kan je afspeellijsten aanmaken en muzieknummers afkomstig van verschillende diensten in een wachtrij na elkaar afspelen.

Het geluid uit de Playbar wordt omschreven als 3.0 surround: links, rechts en centraal. Wil je nog verder gaan dan kan je de soundbar combineren met twee Play 3-luidsprekers en eventueel een Sonos Sub om je geluidssysteem uit te breiden tot respectievelijk 5.0 of 5.1 surround, maar dan kijk je natuurlijk wel al tegen een flinke investering aan.

Wanneer ik de Playbar voor het eerst inschakelde kon het contrast met de standaard luidsprekers van mijn tv bijna niet groter zijn. De eerder flauwe klanken werden vervangen door een kamervullend geluid waarbij zowel dialogen als special effects en muziek allemaal goed tot hun recht komen. De Playbar biedt aardig wat bassen, maar zelfs als je de lage tonen helemaal opkrikt, voelt het nooit ongebalanceerd aan.

De Playbar is zeker niet de goedkoopste soundbar op de markt, maar blinkt uit in flexibiliteit en gebruiksgemak. Bovendien levert hij een uitstekend geluid en doet hij dienst als geavanceerde muziekinstallatie, waardoor het een interessante aanwinst is voor elke huiskamer.