Vaak wordt een nieuw product van Apple met veel bombarie onthaald en heeft iedereen het erover, ook al is het een oud product in een nieuw jasje. Maar met de nieuwste iMac presenteert Apple iets onvergelijkbaars: een all-in-one desktop met een 5K-retinascherm voor 2.629 euro. Niet alleen is de het scherm indrukwekkend, ook de prestaties liegen er niet om en dat voor een acceptabele prijs. Dit is hét systeem voor als je aan de slag wilt met het bewerken van video, foto en graphics.

Briljant scherm

We beginnen met het meest in het oog springende en prominentste aan de iMac: het scherm. Het retina 5K-scherm is niet zomaar goed, het is overweldigend. Het 27 inchscherm met een resolutie van 5.120 x 2.880 blaast 4K (3.840 x 2.160) gewoon weg met zijn 14,7 miljoen pixels. Vergeleken met de schermen van 2.560 x 1.440 van de Apple iMac 27 inch (Intel Core i5-4670) en de HP Z1 G2 all-in-one workstation is het een verschil van dag en nacht.

Om het scherm te testen, keken we op de nieuwe iMac naar een aantal natuurfilms in 4K. De kleinste sterren in een nachtelijke hemel waren mooi te zien en hoeken en gaten in steen en hout zag je tot in de kleinste details. We hebben ook House of Cards in 4K gestreamd en doordat we elke porie van Kevin Spacey zagen, kan het wel eens een teleurstelling worden als we hem in levende lijve ontmoeten. Ook andere films, en stilstaande en alledaagse beelden gaven dezelfde indruk van heldere en levendige kleuren en prachtige tinten zoals we ze nog nooit op andere schermen hebben gezien. Tekst wordt ook perfect weergegeven, met een perfecte leesbaarheid in zelfs de kleinste lettertypes.

Toen de Retina iMac werd aangekondigd, werd er veel tijd besteed aan technische details zoals de nieuwe timing controller (TCON) die opnieuw moest worden ontworpen om genoeg bandbreedte te hebben om zoveel pixels te verwerken. Maar in werkelijkheid doen die technische details er weinig toe, zolang de foto- en videokwaliteit goed zijn, en dat zijn ze zonder meer. Het resultaat is een scherm met een resolutie die hoog genoeg is om je te laten werken met 4K-video op volledig formaat en volledige resolutie, en je daarenboven ook nog ruimte over laat om te werken. Die extra ruimte op het scherm is ideaal voor de werkbalken en tijdslijnen die worden gebruikt in videobewerking. Daar is de iMac voor bedoeld: werken met hi-res video en andere visuele media.

Geen touchscreen

Er is één ding waar je tevergeefs naar zult zoeken op de iMac: een touchscreen. Het besturingssysteem Mac OS X ondersteunt geen touch input, daarvoor ben je aangewezen op iOS-apparaten zoals de iPad Air. Afgezien van het verbeterde scherm is het ontwerp van de iMac vrijwel onveranderd. Sterker nog, als je het beeldscherm uitschakelt en je zet de oude en nieuwe iMac naast elkaar, zie je geen verschil. Het slanke aluminium design is nog steeds extreem dun met slechts 5 mm aan de randen. Een van de minpunten is het feit dat het scherm niet in hoogte verstelbaar is, terwijl dat bij een concurrent als de HP Z1 G2 wel kan.

Net als bij vorige iMacs vind je alle poorten op de achterkant van het scherm, inclusief een hoofdtelefoonaansluiting, een SDXC-kaartslot, vier USB 3.0-poorten, twee Thunderbolt 2-poorten en een Gigabit Ethernet-poort. Hoewel die aansluitingen op de achterkant soms lastig zijn, zijn ze nooit verder weg dan een armlengte afstand. In tegenstelling tot andere iMacs is er echter geen optie om het Retina-5K-display te gebruiken als een externe monitor voor een andere Mac. Verder beschikt de iMac over 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.0.

Prestaties

Terwijl het scherm deze iMac naar het niveau brengt van de desktopkeuze voor een video- of fotobewerker, steekt de standaardconfiguratie er wat schril bij af. Het systeem is uitgerust met een 3,5 GHz Intel Core i5-4690 processor, 8 GB RAM, en wordt geleverd met Apples Fusion Drive. De grafische kaart is een AMD Radeon R9 M290X met slechts 2 GB toegewezen geheugen. Dit haalt het allemaal niet bij een werkpaard als de Apple Mac Pro of zelfs de HP Z1 G2. 4K-video bewerken is behoorlijk intensief voor elke pc en voor echt snelle bewerking en het renderen van animations heb je meer nodig dan deze standaardconfiguratie – dan kun je beter voor een workstation kiezen.

Niettemin kan deze iMac natuurlijk wel het een en ander en scoort hij maar net iets minder dan de meeste andere krachtpatsers. Bij het testen in Photoshop CS6 met een foto die door een dozijn filters werd gehaald, deed de iMac met Retina er 3 minuten 8 seconden over. Dit was iets sneller dan de MSI AG270 (03:09), maar een beetje trager dan de Apple Mac Pro (3:03) en verder achter de Dell XPS 27 Touch (02:58), de vorige Apple iMac 27 inch (Intel Core i5-4670) (2:55), en de HP Z1 G2 (02:51).

Prijs

En ten slotte de prijs, want dat is vaak een issue als we een Apple-product bespreken. De basisconfiguratie van de Retina Display iMac is 2.629 euro en dat is een groot verschil met de 1.849 euro voor de oude iMac 27 inch. Pas echter de standaard iMac-configuratie aan het Retina-model (met een vergelijkbare Core i5-processor, 1 TB Fusion drive, en een Nvidia GeForce GTX 780M) en dan blijkt het al behoorlijk mee te vallen: dan betaal je niet eens zoveel voor een prachtig scherm.

Om je een idee te geven hoeveel zo’n scherm waard is: onlangs kondigde Dell een 27-inch UltraSharp-monitor aan met dezelfde 5.120 x 2.880 resolutie en een adviesprijs van 2.500 dollar, alleen voor de monitor… (Apple vraagt 2.499 dollar in de VS voor deze iMac). Natuurlijk kun je de stand-alone van Dell voor meerdere systemen gebruiken, maar toch. Apple heeft de reputatie dat z’n producten wel heel veel prijsmarge hebben, maar dat lijkt met deze iMac toch niet het geval.

Het is overduidelijk dat Apple met de 27 inch iMac met 5K Retina-display een krachtige all-in-one desktop met een ongeëvenaard 5K- scherm heeft, waar niemand aan kan tippen. Hoewel er zeker veel 4K- en 5K- schermen op de markt zullen komen, is deze iMac de eerste tegen een prijs die verrassend betaalbaar is. Terwijl liefhebbers van touchscreens zullen (moeten) vasthouden aan Windows-systemen en meer veeleisende professionals de voorkeur zullen geven aan een volwaardig workstation, is er maar één keuze mogelijk voor video- en fotobewerkers en dat is deze nieuwe iMac Retina 5K.