De Wiko Goa is een smartphone met Android KitKat die slechts 49 euro kost. Daarmee bevindt de Goa zich in een categorie apart. Vergelijken met andere toestellen heeft dan ook niet zoveel zin. Natuurlijk is de Goa slechter dan andere budgettelefoons, maar die kosten meer dan het dubbel. De vraag die zich stelt is dan ook of de Goa effectief een smartphone is waar je iets mee kan doen.

Het korte antwoord is ja. Het lange antwoord vereist iets meer nuance.

De Goa draait Android 4.4.2 KitKat en doet dat zonder morren. Het besturingssysteem is op geen enkele manier beperkt. Bladeren door de menu’s van de Goa gaat vlot, en de occasionele vertraging bij het openen van een app valt enkel op wanneer je er op let. De Goa is bedoeld om een aantal van de voornaamste smartphonefuncties naar mensen te brengen die niet veel willen uitgeven aan hun telefoon. Facebook en WhatsApp werkt dan ook perfect op dit toestel, en ook de occasionele googlesessie levert geen problemen op. Tien tabs terzelfdertijd open zetten in de browser is natuurlijk niet wat je moet doen met de Goa.

De telefoon kan wel overweg met eenvoudige spelletjes zoals Angry Birds, en dat had ik om eerlijk te zijn niet verwacht. De modernere 3D-games laat je vanzelfsprekend beter aan je voorbij gaan.

Schermperikelen

Grootste pijnpunt van de Goa is het scherm. Dat hoeft helemaal niet goed te zijn voor de prijs. Helaas is de schermkwaliteit ronduit erbarmelijk. Het scherm van de Wiko Goa telt slechts 320 x 480 pixels en de kwaliteit ervan is erbarmelijk. Wanneer je recht op het scherm kijkt valt alles nog mee. De beperkte resolutie is uiteraard niet mooi, maar nogmaals: voor 50 euro mag je daar niet over klagen.

De kijkhoek stelt echter niets voor. Je hoeft je telefoon maar enkele centimeters te kantelen en de kleuren vervagen volledig. Het licht wordt van bovenaan onder het scherm geschenen, en de lichtbron is zelfs zichtbaar. Een vergelijking met een "smartphone" uit de pre-Androidperiode toont aan dat mooiere schermen al meer dan vijf jaar bestaan. Het scherm is dus slecht omwille van andere redenen dan de lage resolutie en dat kan je storen, zelfs voor 50 euro.

Wél duamsim

De Goa pakt verrassend genoeg uit met dualsim: je kan er twee simkaarten in kwijt. Dat is zowat het visitekaartje van Wiko en het is leuk om te zien dat het bedrijf die functie ook in zijn allergoedkoopste toestel integreert.

De smartphone is voorzien van een hoofdcamera en een selfiecamera. Fotowedstrijden ga je hier niet mee winnen, maar in degelijke lichtomstandigheden volstaan ze om een herinnering op te nemen. Goede Instagram-skills zullen nodig zijn: de twee megapixels van de hoofdcamera zijn erg beperkt, en de 1,3 megapixel frotcamera levert helemaal geen kwaliteit af. Toch is de camera geen zwakte van de Goa. Het feit dat de twee camera’s aanwezig zijn is al een pluspunt op zich. De batterij van de Goa volstaat, maar dat is dankzij het magere scherm geen wonder.

Conclusie

De Wiko Goa is grensverleggend. Het is een volwaardige Androidsmartphone die de grenzen van wat mogelijk is met een budget verlegt. Toch levert Wiko heel wat in om het toestel onder de grens van 50 euro te houden. Er is een toestel voor dit doelpubliek, maar stel je vooraf de vraag of jij daar toe behoort om teleurstellingen te vermijden.