Virussen zijn vervelende beestjes waar je soms heel moeilijk vanaf geraakt. Antivirussoftware kan je meestal uit de nood helpen, maar soms is het hardnekkiger. Dan komt de FixMeStick van pas.

Antivirussoftware kiezen is altijd een lastige zaak: moet je er nu beter voor betalen of niet? Welke pakketten zijn het efficiëntst in het verwijderen van virussen? FixMeStick gooit daar nog een derde element bij: de mogelijkheid om computers rechtstreeks via USB schoon te maken voor Windows opstart, voor een beter resultaat.

De FixMeStick gebruik je wel best samen met een gewoon antiviruspakket, omdat hij je computer niet in realtime op virussen en ander gespuis scant. De FixMeStick is voor het zwaardere geschut dat zich diep in Windows wortelt en er moeilijk uit te halen is.

Eén klik

Om bepaalde virussen, malware en vooral rootkits fatsoenlijk op te ruimen, moet je kunnen scannen voordat Windows opstart om extra contaminatie tegen te gaan. Er bestaan op het internet allerlei programma’s die je op een USB-stick kan installeren om te scannen, maar geen enkele werkt zo gemakkelijk als de FixMeStick. Je steekt de stick in je computer, doorloopt de registratie, en met één klik op de knop kan je de computer herstarten in een speciale FixMeStick-omgeving nog voordat Windows opstart.

We zien je al denken waarom dat nu van belang is. Eenvoudig: heel veel computers zullen altijd eerst het besturingssysteem opstarten op een harde schijf, en pas als die er niet is gaan ze naar dvd’s of een USB-stick kijken. Om dan toch de USB-stick te laten voorgaan op Windows, moet je in het BIOS van je computer duiken en dat is niet iedereen gegeven. Een klik op de knop is dan heel gemakkelijk.

Van zodra je computer opnieuw opstart in de nieuwe FixMeStick-omgeving, begint hij onmiddellijk de meest recente updates te downloaden om virussen te bestrijden. Hij maakt daarbij gebruik van drie partners: Kaspersky, Sophos en Vipre. Een volledige scan kan tot een uur duren, ook al vertelt de software dat het enkele uren kan duren. Na de scan kan je kijken wat FixMeStick allemaal heeft gevonden. Daarna kan je kiezen wat je allemaal wil verwijderen. Klaar? Dan start Windows opnieuw op, en je bent klaar.

Lichte paniek

Helaas hebben we één keer een systeem onbruikbaar gemaakt met de FixMeStick, omdat die enkele belangrijke Windows-bestanden had verwijderd. De allereerste reactie was natuurlijk lichte paniek, maar gelukkig kan je de pc terug via de USB-stick opstarten en ‘Undo Quarantine’ selecteren. Dan herstelt de computer zich naar de staat voordat je begon te scannen. Neem desnoods contact met FixMeStick zodat ze op afstand kunnen zien wat het probleem is en hoe je het kan verhelpen.

Er zijn verschillende gratis antivirusvarianten op de markt die je op een USB-stick kan plaatsen, maar de installatie is steeds een pak complexer en niemand behalve FixMeStick werkt met maar één klik. Ideaal om mee aan de slag te gaan als je last hebt van virussen. Maar net zoals elk pakket kan je nooit 100% zeker zijn dat ook deze USB-stick soelaas brengt. Door de combinatie van drie antivirusscanners zorgt hij wel voor een van de beste oplossingen.