RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Multimediaschijf
  • Formaat
  • Afwerking
  • Beeldkwaliteit
  • Automatische keystone
CON
  • Luide koeling
  • Projector verplaatsen om beeldgrootte aan te passen

De Qumi Q5 is meer dan een projector. De ingebouwde software maakt van het ding een heuse multimediaschijf die geen computer nodig heeft.

De Qumi Q5 led-projector van Vivitek ziet er erg stijlvol uit. Het uitstekend afgewerkte toestel koop je met bijhorend etui: erg handig want het compacte formaat en lage gewicht maken de projector uitermate geschikt om mee te nemen, zowel voor professionele doeleinden zoals presentaties als voor recreatief gebruik.

Groot scherm

De DLP-projector heeft een helderheid van 500 lumens, wat genoeg is om in een niet verduisterde ruimte een stevige televisie te overklassen wat de beelddiagonaal betreft. Verduister je de kamer wel, dan kan de projector een stuk achteruit. Ik genoot succesvol van het beeld van de Q5, uitgerekt tot meer dan 60 inch.

Bij het kiezen van de beeldgrootte komt een eerste nadeel naar voren: je kunt alleen de scherpte van de lens aanpassen. Om het beeldoppervlak te vergroten of verkleinen moet je het toestel fysiek verplaatsen. Met een beetje creativiteit heb ik dat echter niet als een echte beperking ervaren. De optionele automatische keystone-optie maakt het verschuiven van de projector zo pijnloos mogelijk.

Zonder laptop

De Q5 heeft een resolutie van 1280 x 720. Geen full HD maar de kwaliteit is ruim goed genoeg. De software die op de projector draait is gebruiksvriendelijk, al weerspiegelt de uitstekende afwerking van de buitenkant zich niet van binnen. Echt mooi is de softwareomgeving niet te noemen, en of de Office Viewer opzettelijk Office Viwer heet vragen we ons toch af.

De Qumi Q5 heeft geen randapparatuur nodig. De projector heeft een ingebouwd intern geheugen van 4 GB en een USB-aansluiting. Dankzij de ingebouwde software kan je dus projecteren zonder laptop. Op een vergadering is dat erg handig, aangezien de ‘Viwer’ de meest voorkopende Officeformaten ondersteunt, inclusief PDF.

Wil je een film zien, dan volstaat de Q5 met stroomadapter eveneens. Omdat je geen extra laptop en HDMI-kabel moet meezeulen ligt de drempel om de projector mee te nemen of thuis tevoorschijn te halen erg laag. Als je een stuk muur vrij hebt in je woonkamer waar je op kan projecteren zal de Q5 snel de functie van een multimediaschijf overnemen. De Qumi kan overweg met de meeste videoformaten, inclusief MKV. Een film van enkele gigabytes groot begint snel te spelen en tijdens de test detecteerde ik nooit enige haperingen, ongeacht het formaat.

Harde schijf

Dankzij de USB-aansluiting is het erg gemakkelijk om nieuwe content te projecteren met de Qumi. Je kan een USB-stick of zelfs een volledige USB-hardeschijf aansluiten via de poort. Bladeren door mappen kon intuïtiever. Ook hier komen enkele slordigheden in de software naar boven. Zo staan er datums achter sommige mappen en andere niet, en wanneer je na het openen van een map terugkeert naar de bovenliggende map zijn de datums plots verdwenen. Zoek je een specifiek bestand in een lange lijst met mappen, dan kom je telkens weer bovenaan terecht wanneer je naar de vorige map gaat. Het zijn allemaal details die hopelijk met toekomstige firmware-updates de wereld uit geholpen worden.

Ook om foto’s te projecteren heeft de Qumi geen computer nodig, al schoot het ding hier verrassend genoeg tekort. Via een USB-stick waarmee we probleemloos films konden afspelen weigerde de Qumi foto’s te laden. Zeker exemplaren met een hoge resolutie zijn moeilijk. Het laden van mappen met foto’s gaat verrassend traag voor een projector die wel een HD-film kan afspelen. Met video of zware Office-bestanden kwam ik dit probleem niet tegen.

Afstandsbediening

De bijgeleverde afstandsbediening is enkel noodzakelijk om het instellingenmenu te bedienen. Bladeren door de inhoud kan met subtiele aanraaktoetsen op de projector zelf. Die toetsen lichtten blauw op wanneer je ze aanraakt. De eerste aanraking telt ook al meteen als invoer, wat het oplichten een beetje overbodig maakt. Wil je in een donkere kamer een film pauzeren en niet doorspoelen, dan zal je zonder lichthulp meteen juist moeten klikken. Omdat de toetsen zelf geen reliëf hebben is dat niet zo eenvoudig.

In de praktijk zal je de afstandsbediening voor zowat alles willen gebruiken, maar aangezien de projector ontworpen is om mobiel te zijn kan je ervan uitgaan dat je het ding wel eens zal vergeten. In dat geval is het vreemd dat de geavanceerde instellingen zoals de manuele keystone niet toegankelijk zijn.

Nutteloze luidspreker

De projector is uitgerust met een 2-watt-luidspreker, maar die stelt erg weinig voor. Voor geluid tijdens een presentatie in beperkte kring volstaat het volume net, maar een film bekijken met de luidsprekers is een afrader.

Dat er een luidspreker voorzien is, is op zich al een hele prestatie, al heb ik het gevoel dat het misschien beter was geweest als de functie niet aanwezig was. Wie luidspreker bij de specificaties van de Qumi ziet staan en het ding daarom koopt, zal bedrogen uitkomen, want meer dan een kleine extra voor in zeer specifieke gevallen is de geluidsfunctie niet. Bovendien maakt de koeling van de projector zelf wel wat kabaal. Niets onoverkomelijks, maar meer dan de kleine luidsprekers kunnen overstemmen.

Batterij

Vivitek voorziet accessoires voor de Qumi Q5: een optionele batterij een een wifi-dongle. Met de batterij heb je geen stopcontact nodig. Lang gaat het ding echter niet mee. Voor een presentatie heb je aan de batterij genoeg, voor een film niet. Twee uur autonomie haalt het accessoire net niet, en dat is met de helderheid teruggeschroefd, waardoor video kijken een stuk minder aangenaam is. Met de wifi-dongle krijg je toegang tot het net. Leuk om bijvoorbeeld Youtube-filmpjes te bekijken, maar verwacht niet de meest aangename of vlotte browserervaring.

Schoonheidsfoutjes terzijde is de Qumi Q5 een uitstekende ledprojector. Dat het ding tegelijkertijd dienst doet als multimediaschijf is knap. Zolang je een vlak hebt om op te projecteren kan je een film zien op groot scherm: geen uitgebreide installatie met laptop en kabels vereist. De Qumi Q5 is niet perfect, maar wel erg goed.