Vroeger hoorde een IP-camera bij een computertechneut. Normaal ook, want een gewone leek kreeg zo’n ding amper aan de praat. Met de komst van de smartphone en specifieke apps is het installatiegemak drastisch veranderd, en bovendien krijgen de meeste ook de functionaliteit mee om vanaf overal ter wereld je beelden op je smartphone, tablet of computer te kijken. Belkin waagt zich met de Netcam HD+ in die markt.

Poepsimpel

De installatie van de Netcam HD+ is bijzonder simpel. In een duidelijke ‘snelle handleiding’ staat met enkele prentjes wat je moet doen. Download de app, verbind de IP-camera met je smartphone, koppel hem met het wifinetwerk, en daarna schuif je een schakelaar naar beneden. Op vijf minuten heeft iedereen deze camera geïnstalleerd. Enige voorwaarde? Je hebt daarvoor wel een Android- of iOS-toestel nodig. Heb je een gewone telefoon of maak je gebruik van BlackBerry of Windows Phone, dan moet je de manuele installatie uitvoeren die een stuk complexer is. De app is niet bijster sexy en heeft dringend een redesign nodig, maar het doet zijn werk.

Grappige noot: wanneer je de wifi-instellingen in de app configureert, krijg je een iOS-achtige omgeving. Niet vreemd op een iPhone, wel op een Android. Nadat de installatie rond is, kan je de beelden van de camera bekijken op de app, maar ook op je computer via een specifieke login. Voordat je beelden op de computer kan zien, vraagt Belkin dat je een specifieke plugin installeert. Doe dit niet, en kies voor de oude versie zonder installatie. Waarom? De plugin crashte regelmatig op onze testcomputers.

Beeldkwaliteit

Een simpele installatie is één, maar hoe presteert de IP-camera? Best goed eigenlijk. De 720p-resolutie zorgt ervoor dat alles scherp in beeld komt, en ook ’s nachts krijg je een tamelijk goed beeld. Enkel gebeurtenissen die op meer dan 10 meter van de camera gebeuren ’s nachts, zijn niet heel goed herkenbaar. Je kan ook luisteren wat er gebeurt en terugpraten, handig voor als je de webcam wil gebruiken om je huisdieren in het oog te houden, of om je kleine spruit te monitoren. Leuke extra: de camera ondersteunt het WeMo-platform, wat hem compatibel maakt met andere accessoires en IFTTT. Heel interessant om je huis (verder) te automatiseren.

Je kan de beelden ook gemakkelijk delen met anderen door specifiek toegang te geven tot de IP-camera. Verder kan je nog bewegingsdetectie instellen zodat de camera niet continu moet opnemen, maar de camera mist een belangrijk onderdeel: waarop opnemen? Er is geen ruimte voor een geheugenkaart, opnames kunnen enkel op het Netcam Cloud+-platform gebeuren. Daar zijn de opnames een maand beschikbaar. Tijdens onze testperiode was die dienst nog in bèta en tijdelijk gratis, maar later kost die 9,99 euro per maand. Dat is te gek, zeker omdat er andere IP-camera’s zijn waar wel een geheugenkaart in past. Dat maakt van de Netcam HD+ een prima live-camera om dingen in het oog te houden, maar wil je veel opnemen (wanneer je er niet bent), dan zijn er alternatieven die geen abonnement vereisen.