Smart-tv’s kunnen zelf video afspelen, maar zijn vaak beperkt tot één of twee formaten, zoals bijvoorbeeld mp4. Lang niet alle video staat echter in het juiste formaat en aan de slag gaan met een conversieprogramma is tijdrovend en lijkt onnodig. Als een computer allerhande formaten aankan, waarom kan een multimediatoestel dat dan niet? Dat dachten ze bij Eminent ook en dus introduceerden ze de EM7485 3D Full HD MediaPlayer. Een naam die niet zomaar van de tong rolt maar al wel een tipje van de sluier oplicht over de capaciteiten van het toestel.

Harde schijf

De mediaspeler kan inderdaad overweg met Full HD-content en zelfs 3D-video (bij compatibele tv’s). De lijst met ondersteunde formaten is vrijwel eindeloos. Zelfs iso-bestanden (virtuele kopieën van bijvoorbeeld een volledig dvd-schijfje) vormen geen probleem. Als je het bestand hebt, dan kan Eminents mediaspeler het aan. Elk getest videobestand speelde onmiddellijk en vlot af, al durfde de audio soms pas een secondje na het starten van een film inpikken. Een verwaarloosbaar schoonheidsfoutje.

Op het eerste zicht ziet de EM7485 er uit als een ouderwetse dvd-speler met een sleuf voor schijfjes, maar fysieke dvd’s en blu-rays zijn zowat het enige waar de mediaspeler niet mee overweg kan. Het toestel is voorzien van twee usb-poorten voor geheugensticks of externe harde schijven, een sleuf voor geheugenkaarten (om bijvoorbeeld snel foto’s van je digitale camera te bekijken) en een ethernetpoort.

Een harde schijf past eenvoudig in de mediaspeler, maar is niet bij de prijs inbegrepen. Wanneer je er zelf één koopt, klikt die echter vlot weg binnenin het toestel en wordt de mediaspeler een volwaardige externe harde schijf die je op je pc kan aansluiten om bestanden over te zetten. Achteraan bezit de speler naast een HDMI-poort ook aparte uitgangen voor stereo-audio, component- en composiet-video.

Internet

Wat ik wel mis is een wifi-aansluiting. Een optionele dongle, afzonderlijk te koop, kan daar een mouw aan passen maar dat is een pleister op de wonde. De mediaspeler heeft immers heel wat online functionaliteit, zoals een Youtube- en Facebook-app en de mogelijkheid om ondertitels te downloaden, maar wanneer je router niet naast je tv staat zal je dus extra moeten investeren, of een lange kabel gebruiken.

De interface van de mediaspeler is eenvoudig, naar mijn mening een klein beetje oubollig, maar in ieder geval efficiënt en duidelijk. Je hoeft absoluut geen genie te zijn om vlot met de EM7485 overweg te kunnen. De bijgeleverde afstandsbediening is eveneens simpel maar oogt en voelt ook een beetje ouderwets en goedkoop. Dat zijn echter kleine klachten, die van weinig belang zijn. De EM7485 is een mediaspeler die een zee van formaten aan kan, en het toestel vervult die rol probleemloos.