Om meteen met de deur in huis te vallen: deze All-in-One van Philips is een raar beestje. Een aanraakgevoelige monitor die je ook kan gebruiken als Android-draaiende All-in-One annex reuzentablet? Klinkt intrigerend.

Philips wil innoveren met zijn Smart All-in-One S231C4AFD, waarmee het bedrijf de recente ontwikkelingen in slimme tv’s wil doortrekken naar de wereld van de computermonitors. Aan de buitenkant lijkt deze Smart AIO op een standaard computermonitor – met een mooi afgewerkte behuizing – met de gebruikelijke full HD-resolutie en een glossy scherm. Die afwerking zorgt er helaas ook voor dat reflecties een probleem vormen, maar afgezien daarvan ziet het er goed uit, met een heldere kleurweergave en brede kijkhoeken. Ook de voet die je toelaat het scherm te kantelen is stevig en maakt het makkelijk om het scherm te bewegen. Je kan die ook snel verwijderen als je het scherm aan de muur wil bevestigen.

Zoals gezegd is het scherm ook een touchscreen – maar dan wel een optisch, en geen capacitief. Dat wil zeggen dat er sensors aan de randen je bewegingen detecteren, waardoor het net iets minder accuraat in gebruik is dan de meeste moderne tablets en smartphones. Ook zorgt dit ervoor dat de bezel rond het scherm vrij dik is, waardoor het lastig is om functies aan te tikken die zich dicht bij de schermrand bevinden. Het is even wennen, en het voelt niet altijd optimaal. Je kan het scherm natuurlijk ook als monitor verbinden aan een pc of Mac, maar houd er dan wel rekening mee dat je zelf de nodige kabels zal moeten voorzien; de doos bevat alleen de voeding van het toestel.

Aan de binnenkant vinden we een low-power quadcoreprocessor van de vorige generatie, die het toestel toelaat om Android te draaien, in dit geval Jelly Bean. Hier kan je wél recht uit de verpakking mee aan de slag; gewoon even in de stroom steken en je kan beginnen – de Smart AIO heeft geen ingebouwde batterij. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.

Het wordt al snel duidelijk: Android is niet gemaakt voor een scherm van deze afmetingen. Menu’s zijn vaak zichtbaar gepixeld, er wordt niet optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, veel apps zijn niet voorzien op een full HD-resolutie, het on-screen toetsenbord wordt monsterlijk groot, websites schakelen automatisch naar de mobiele versie, … Geen van deze dingen is onoverkomelijk, maar allemaal tesamen maken ze wel duidelijk dat Googles OS vooral tot zijn recht komt op een kleiner schermformaat. Software die gemaakt is voor de desktop, zoals Chrome OS of zelfs Windows RT, had een logischer keuze geweest.

Kortom: deze categorie toestellen heeft nog enorm veel potentieel, maar deze Smart AIO heeft maar een beperkt nut, door het matige touchscreen, het gebrek aan batterij, en de matige prestaties van Android.