Archos wil met de Xenon een 3G-Androidtablet aanbieden tegen de democratische prijs van 199 euro. Voor dat geld krijg je geen spectaculair toestel, maar dat hoeft ook niet.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht oogt de Xenon niet bepaald spectaculair. Het toestel lijkt als twee druppels water op die andere budgettablet: de Acer Iconia A1-830. De voorkant is minimalistisch en een beetje saai, terwijl de aluminium achterkant stevig aanvoelt. Verdere inspectie onthult echter dat de bouwkwaliteit van de Xenon een stuk lager ligt dan die van de Iconia.

Archos investeerde niet in metalen afwerking, of afwerking in het algemeen. De verwijderbare plastic bovenkant, die toegang biedt tot de sim- en microsd-kaart , voelt bovendien erg goedkoop aan net als de ontgrendel- en volumeknoppen. Verder is de tablet een stuk zwaarder dan je zou verwachten.

Android

Als de tablet is opgestart verschijnt er een erg sobere Android 4.2.2-interface. Persoonlijk vind ik dat best oké, fabrikanten die zich laten gaan met het bewerken van Googles Android doen mijns inziens vaak meer kwaad dan goed. Toch had een beetje moeite niet misstaan. Er is zelfs geen widget voor de klok of het weer aanwezig. Verder is het jammer dat de Tablet, die toch nu pas uitkomt, nog op Android 4.2.2 draait terwijl we intussen toch al een tijdje aan 4.4 zitten.

Het Android OS werkt vlot op deze budgettablet en voor de echte basisgebruiker kan dit toestel volstaan. Apps draaien vlot en browsen met meerdere tabs open is geen enkel probleem. Denk echter niet dat de Archos 79 Xenon in staat is om ook met high-endspellen van de Playstore overweg te kunnen. Voor het draaien van de zwaardere applicaties ben je hier niet aan het juiste adres, en zeker 3D is aan deze tablet niet besteed. Zelfs met de budgetprijs in het achterhoofd is deze tablet niet krachtig genoeg.

Hardware

Archos rustte de 79 Xenon uit met een Mediatek MT8389 quadcoreprocessor. Vergeleken met de Acer Iconia doet de Xenon nochtans zwaar onder. De hardware in de tablet is simpelweg slechter dan die in de goedkopere Iconia A1. Dat Acer zijn budgettablet een Intel Atomprocessor meegaf zal hier zeker mee te maken hebben. 

Camera

De 4.9 megapixelcamera is niet indrukwekkend. De kwaliteit volstaat om de occasionele foto van een leuk onderwerp te maken, maar als de beelden ook mooi moeten zijn zoals bij vakantiefoto’s, dan gebruik je toch beter een ander toestel.

De frontcamera is helemaal erbarmelijk. De kwaliteit doet denken aan de tijd dat digitale fotografie nog in haar kinderschoenen stond. Zelfs bij voldoende licht kan je de pixels bij wijze van spreke manueel tellen.

Het scherm van de Xenon is met een resolutie van 768×1024 ook niet spectaculair, maar het oogt mooi, helder en scherp.

3G

Groot voordeel aan dit toestel is de 3G-capaciteit. Wil je een goedkoop toestel om comfortabel op de trein te surfen, dan zal de 79 Xenon je niet teleurstellen. Voor deze prijs is 3G de mogelijkheid om een simkaart in je tablet te steken een niet te miskennen voordeel.

Conclusie

Al bij al vind ik de Archos 79 Xenon een saaie tablet. Er is, op de 3G na, niets aan het toestel waarvan ik onder de indruk ben. De meerkosten tegenover de Acer Iconia A1 zou te verantwoorden zijn met de connectiviteit in het achterhoofd, maar de prestaties liggen zoveel lager dat 3G in verhouding plots wel erg duur wordt.

Zoek je een budgettablet waarmee je onderweg kan surfen, en hecht je weinig belang aan sterke prestaties, dan is de 79 Xenon misschien wel iets voor jou. Als 3G niet zo belangrijk is, overweeg dan zeker de Acer Iconia A1-830. Die heeft geen mobiel internet, maar is goedkoper, beter afgewerkt en vooral stukken krachtiger.