Eind vorig jaar had TomTom eindelijk een antwoord klaar op de vele sporthorloges van Garmin. Natuurlijk wil de navigatiereus steeds beter doen in deze opkomende markt, en een half jaar na datum is daar alweer een nieuwe versie, mét geïntegreerde hartslagmeter. De vorige sporthorloges van TomTom kon je kopen met hartslagband, maar de nieuwe Cardio-lijn meet voortaan de hartslag vanaf je pols.

Lichtmeting

Hartslagmeting om de pols? Al jaren wordt de hartslag van sporters door middel van een hartslagband om je borst gemeten. Daar komt nu verandering in dankzij een innovatie in de medische wereld. De geïntegreerde leds schijnen door je huid zodat een sensor de bloedvaten kan zien. Hierop kan de horloge een hartslag registeren, die zelfs preciezer en sneller werkt dan een klassieke hartslagband. Enige vereiste hiervoor is een tamelijk lichtdichte omgeving voor de lichtmeting, daarom dat de Cardio-versie van het sporthorloge iets breder is. Strak aantrekken helpt voor een betere meting.

De vraag is: werkt het net zo goed? Bij de Samsung Gear Fit zat er namelijk ook zo’n sensor in, maar die kon je amper vertrouwen. TomTom heeft het beter gedaan, met metingen die net zo betrouwbaar zijn als een hartslagband. Het sporten is zelfs een stuk prettiger omdat er niet zo’n vervelende band om je borst zit. Technisch gezien kan de horloge ook je hartslag meten tijdens het zwemmen, maar daar merken we dat de metingen niet meer accuraat zijn.

Twee versies

Net als de vorige sporthorloges, die trouwens gewoon beschikbaar blijven, bestaat de Cardio in twee versies: eentje enkel om te lopen (TomTom Runner Cardio, 269 euro), en eentje waarmee je ook kan fietsen of zwemmen (TomTom Multi-Sport Cardio, 299 euro). Die laatste is ideaal voer voor triatleten in wording, of om een fiets- en loop-gps in één te hebben. De nieuwe hartslagsensor werkt heel prettig, maar vergeleken met de klassieke hartslagband betaal je wel een surplus van 50 euro. Naar mijn mening zijn meerprijs waard, maar beide sporthorloges zijn verder identiek.

Lopen is één, maar met de Multi-Sport kan je ook fietsen en zwemmen. Om te fietsen levert TomTom een aparte ‘band’ mee waarin je de horloge klikt. Met de optionele cadans/snelheidsmeter (59,95 euro) kan je een gedetailleerde analyse op de computer maken van je fietsprestaties. Voor de liefhebbers kan je er ook mee gaan zwemmen. Dankzij een SWOLF-index kan dit horloge elke slag analyseren, zowel in open water als in een 25- of 50-meterbad. De geperforeerde band van het horloge zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk last hebt tijdens het zwemmen.

Conclusie

Op een half jaar tijd heeft TomTom sterk gesleuteld aan zijn sporthorloge, en met de ingebouwde hartslagmeter onderaan de horloge heeft het een troef die andere merken nog niet hebben. Bovendien kan je zijn prijs, zeker de Multi-Sport, een absoluut koopje noemen. Fiets of zwem je niet? Dan is de Runner ook een prima alternatief die 30 euro minder kost. Met de Cardio heeft TomTom de bal in het kamp van de concurrentie gegooid. Benieuwd waarmee zij nog op de proppen komen.