CNet omschrijft de 830 als de namaak-designerhandtas van de tablets, en het is duidelijk waar die opmerking vandaan komt. Acer heeft duidelijk leentjebuur gespeeld bij Apples iPad Mini als het op het ontwerp van zijn tablet aankomt. Het resultaat is in elk geval dat de 830 er zeer goed uitziet, met een witte schermrand en een aluminiumbehuizing. Het tabletje is niet zo licht als de iPad Mini, maar ligt nog steeds comfortabel in één of twee handen. 

De nieuwe look is ook heel wat slanker en eleganter dan die van z’n voorganger; de bezels rond het 7,9 inchscherm zijn aangenaam dun en ook de tablet zelf is met zijn dikte van 0,8 cm fijner dan de meeste tablets in zijn prijsklasse. Dat scherm heeft trouwens dezelfde 4:3 ratio als de iPad, en niet 16:9 zoals de meeste Androidtablets.

Om het kort te houden: de buitenkant van dit toestel ziet er heel wat meer premium uit dan je zou denken als je de prijs kent. Het oog wil ook wat, en het is fijn dat Acer laat zien dat een kleine prijs niet synoniem hoeft te zijn met een goedkope plastic-look.

Hardware

De vergelijking met de iPad Mini beperkt zich tot het ontwerp. Als je onder de motorkap gaat kijken, blijft dit natuurlijk van een andere orde. De specificaties van de 830 zijn basic, maar zeker niet slecht.

Uitzonderlijk is de Intelprocessor, die je op dit moment alleen in deze tablet vindt. Die is echter niet bepaald razendsnel of splinternieuw. Een gemiddelde gebruiker zal zich hier echter amper aan storen; als je erop let niet té veel apps tegelijk te laten openstaan, werkt de 830 vlot en zonder vertraging.

Ook intensievere taken, zoals gamen of video kijken, draagt het binnenwerk zonder morren. De Iconia A1-830 heeft trouwens standaard 16 GB geheugen aan boord, maar dat kan je dankzij de microSD-sleuf uitbreiden tot 32 GB.

Teleurstellend scherm

Als je dacht dat er geen minpunten aan Acers budgettablet waren, dan moet ik je helaas teleurstellen: het scherm laat heel wat te wensen over. Opnieuw: voor deze prijs verwacht je geen resoluties die je van je sokken blazen, maar het display van de 830 is toch een beetje teleurstellend.

Het 7,9 inchscherm heeft een resolutie van 768×1024 pixels. Hoe je ook draait of keert, 162 ppi is niet bepaald indrukwekkend. Op het eerste gezicht valt het mee; de kleurweergave en kijkhoeken zitten wél goed, en Acer heeft tegenover de A1-810 ook duidelijk gewerkt aan de helderheid van het scherm. Je moet er niet buiten mee in de zon gaan zitten, maar eerlijk is eerlijk: dat is een probleem waar ook duurdere tablets mee kampen.

Als je echter voor langere periodes wil lezen, dan begint het op te vallen dat de tekst niet helemaal scherp is, waardoor je sneller vermoeid raakt. Film heeft uiteraard hetzelfde probleem: zeker als je full HD-content wil streamen, wordt het beeld behoorlijk gepixeld. Als je een betere kwaliteit scherm gewoon bent, zal je ook merken dat er een voelbare ‘ruimte’ tussen het aanraakglas en het eigenlijke scherm zit, waardoor je aanrakingen niet altijd even accuraat geregistreerd worden.

Batterijduur is prima

Wel het vermelden waard is de batterij: die houdt het uitzonderlijk lang uit voor een tablet in deze prijscategorie. Hier spelen de minder krachtige specificaties, de oudere versie van Android en de lage pixeldensiteit van het scherm natuurlijk in je voordeel: met licht gebruik houdt de tablet het zonder pruttelen drie dagen uit. Zelfs met intensiever gebruik haalt hij meestal de zeven uur die Acer je belooft. Ook op de stand-bytijden valt niets aan te merken, en die zijn erg belangrijk voor een tablet.

Foto's maken

De ingebouwde camera’s van de 830 zijn een beetje zo-zo. De 5 megapixelcamera aan de achterkant maakt, onder goede lichtomstandigheden, ongebruikelijk scherpe foto’s voor een tablet.

Jammer genoeg lijdt hij wel aan hetzelfde probleem als de meeste goedkope mobiele camera’s: de foto’s worden korrelig als je ze in hun volledige resolutie bekijkt, en de kleuren zien er meestal afgewassen uit. Laat me hier wel bij vermelden dat ik niet bepaald fan ben van fotograferen met een tablet, en als je bijvoorbeeld een document wil fotograferen om in Evernote op te slaan, een QR-code wil scannen, of wil Skypen, dan voldoen beide camera’s best.

Acer brengt trouwens ook een bijhorende case uit voor de A1-830, de ietwat futuristisch uitziende maar wel praktische Acer Crunch-cover. Die kan je tablet niet uit slaapstand halen door de flap te openen, zoals dat bij meer high-endtablets het geval is, maar de verschillende hoeken waaronder je de tablet kan positioneren zijn wel handig. Als je een kleurrijke, relatief dunne en niet te dure manier zoekt om je nieuwe tablet te beschermen, is de Crunch-cover zeker het bekijken waard.

De software: Jelly Bean

De Iconia A1-830 draait jammer genoeg niet op de recentste versie van Android. Net zoals zijn voorganger, de 810, vind je Jelly Bean aan boord (4.2.2). Het is jammer dat je niet kan profiteren van de laatste toevoegingen van Googles OS, maar het voordeel is wel dat Jelly Bean het systeem niet overbelast, waardoor alles vlot blijft draaien.

Acer liet de standaard-Android grotendeels ongemoeid, zonder al te veel toegevoegde toeters en bellen. Wel krijg je een heleboel voorgeïnstalleerde apps op de tablet, waaronder muziekservice 7digital, de Amazon-suite, de AcerCloud-service, Kobo’s e-bookapp en spelletjesportaal WildTangent.

Als je veel leest op je tablet, zal je trouwens merken dat er heel wat apps voor boekenliefhebbers standaard op te vinden zijn. Handig voor wie niet zo technologisch ingesteld is of gewoon een beetje lui als het op downloaden aankomt. Als je ze niet nodig hebt, kan je deze apps overigens gewoon verwijderen.

Conclusie

Je ziet niet zo vaak budgettablets in een aantrekkelijk design, dus wat dat betreft mogen andere tabletbouwers hun lessen trekken uit Acers geslaagde ontwerp. Voor de prijs is de performance van deze tablet meer dan behoorlijk, en de sterke batterij is een groot pluspunt.

Het grootste gebrek van de A1-830 is zonder twijfel het weinig indrukwekkende scherm. Dit hoeft niet onoverkomelijk te zijn – alles hangt af van jouw voorkeuren en gebruik – maar houd er wel rekening mee.

Uiteindelijk is de Acer Iconia A1-830 een waardige speler in zijn budgetvriendelijke prijsklasse, en krijg je naar mijn mening waar voor je geld. Als je net iets meer kan spenderen, is het misschien echter toch aan te raden om bijvoorbeeld de Nexus 7 (review) eens te bekijken.