In mijn bespreking van de Lumia 1520, noemde ik hem de ultieme Windows Phone en het toonbeeld van wat Nokia en Microsoft vandaag te bieden hebben. Alleen stond daar wel een pittig prijskaartje tegenover. Met de Lumia 1320 levert Nokia opnieuw een smartphone met 6 inchscherm af, maar dan voor de helft van de prijs. Waar zit het verschil?

De Lumia 1320 heeft nagenoeg hetzelfde ontwerp als de 1520, met uitzondering van de afgeronde hoeken. Die geven het toestel een iets minder zakelijke uitstraling. Minder opvallend is het verschil in formaat en gewicht. De 1320 is net iets groter en dikker dan de Lumia 1520, maar je moet al goed je best doen om dat te merken. Het toestel meet 164,2 op 85,9 millimeter, is 9,8 millimeter dik en weegt 220 gram. Een forse telefoon om zomaar in je broekzak weg te stoppen.

Wat de afwerking betreft, toont Nokia hetzelfde oog voor detail als bij de Lumia 1520 – en bij alle andere Lumia’s overigens. Hoewel het achterpaneel op het eerste zicht naadloos aansluit op het scherm, kan je het toch loswrikken om toegang te krijgen tot een sleuf voor je simkaart (microsim deze keer) en een extra geheugenkaartje. De batterij is niet verwijderbaar.

Onder het scherm zitten de drie typische capacitieve Windows Phone-knoppen: Terug, Home en Zoeken. In tegenstelling tot de 1520 worden die knoppen niet verlicht op de Lumia 1320. Dat is vooral jammer in het donker, want dan ben je volledig op je gevoel aangewezen.

De Lumia 1320 is in België en Nederland alleen in het zwart of wit beschikbaar. In andere landen kan je ook voor een gele of rode versie kiezen. Ik kreeg de 1320 in het mat zwart toegestuurd en net zoals bij de (rode) Lumia 1520 viel het mij meteen op hoe snel hij vingerafdrukken aantrekt.

Scherm

De Lumia 1320 beschikt over hetzelfde 6 inchscherm als de Lumia 1520, maar Nokia heeft de Full HD-resolutie wel ingeruild voor ‘maar’ 1.280 x 720 pixels. De vraag is natuurlijk of je dat verschil ook merkt.

De interface van Windows Phone ziet er nagenoeg even scherp uit als op een hogere resolutie. Je hebt al bijna een microscoop nodig om het verschil te merken. Bij apps en spelletjes hangt het af van hoe goed ze zich aanpassen aan het grote schermformaat en of ze geoptimaliseerd zijn voor een HD-resolutie, maar ook daar heeft de lagere resolutie me nauwelijks gestoord.

Nokia weet hoet het een goed scherm moet afleveren dat niet alleen voldoende scherp is, maar ook een goed contrast, natuurgetrouwe kleurweergave en uitstekende kijkhoeken biedt. Dat is bij deze Lumia 1320 niet anders. Bovendien is de gevoeligheid van het scherm bijzonder goed, waardoor er minder druk nodig is om je aanrakingen te registreren.

Hardware

Ook onder de motorkap heeft Nokia een aantal compromissen gemaakt om de prijs naar beneden te krijgen. Zo werd het RAM-geheugen gehalveerd tot 1 GB en vinden we geen quadcore-processor, maar wel een 1,7 GHz dualcore Snapdragon S4 van Qualcomm terug. Die weet echter prima zijn mannetje te staan en de 1320 wist zonder al te veel zweten de taken die ik op hem afvuurde te voltooien. Dat toont opnieuw aan dat Windows Phone veel minder druk zet op de hardware dan Android, waardoor ook lagere specificaties nog voor uitstekende prestaties zorgen.

 De racegame Asphalt 8: Airborne draait soepel, maar vertoont veel 'zaagtandjes'.

De straffere chip – en dan vooral de gpu – van de Lumia 1520 liet zich eigenlijk alleen missen bij grafisch zwaardere apps, zoals 3D-games. De racegame Asphalt 8: Airborne draaide op zich soepel genoeg, maar het geheel was gehuld in 'zaagtandjes'. Het lichte Temple Run zag er dan wel weer prima uit.

Nokia heeft de zwaarste toegeving gedaan op vlak van intern geheugen. Terwijl je bij de Lumia 1520 32 GB ter beschikking hebt, moet je het op de 1320 met 8 GB stellen. Dat kan je gelukkig wel nog verder uitbreiden met een microSD-kaartje tot 64 GB. Weet wel dat je op Windows Phone voorlopig nog geen apps op een externe geheugenkaart kan installeren, al moet daar in de aankomende update naar Windows Phone 8.1 verandering in komen.

Wat netwerk- en verbindingsmogelijkheden betreft, is de Lumia 1320 van iets minder toeters en bellen voorzien dan de 1520, met vooral NFC als grote afwezige. Nokia heeft wel gedacht aan ondersteuning voor 3G/4G, Bluetooth 4.0 en Wi-Fi 802.11 b/g/n.

De batterij in de Nokia Lumia 1320 heeft dezelfde capaciteit als de Lumia 1520, maar doet het wel beduidend beter. Het is niet zo moeilijk om daar de oorzaak voor te achterhalen. De lagere schermresolutie en minder straffe processor vereisen nu eenmaal ook minder energie. Ik kwam bij gewoon gebruik zonder problemen twee dagen toe op één lading. Door batterijbesparing in te schakelen, kan je bovendien het batterijleven nog gevoelig rekken. Draadloos laden is standaard niet voorzien op de Lumia 1320.

Camera

Nokia besteed traditioneel veel aandacht aan de camera en stopte in de Lumia 1520 een 20 megapixelcamera met PureView-technologie. De Lumia 1320 moet het echter met een 5 megapixelcamera stellen, zonder PureView-technologie. De foto’s zijn op zich acceptabel, maar verbleken in vergelijking met de resultaten die de 1520 aflevert. De foto’s missen scherpte de kleuren ogen minder levendig.

Op gebied van software krijg je wel toegang tot het volledige arsenaal aan fotografie-apps dat Nokia ter beschikking heeft, waaronder Nokia Camera, Creative Studio, Cinemagraph, Panorama en Nokia Storyteller. Met die laatste kan je je foto’s organiseren in verhalen volgens tijd en plaats.

Software

De Lumia 1320 draait op Windows Phone 8 met de Lumia Black-update, net zoals de Lumia 1520. Voor meer informatie over de software verwijs ik je dan ook graag door naar mijn review van de Lumia 1520.

Begin april vindt Microsofts Build-conferentie plaats en dan zullen we hoogstwaarschijnlijk meer details te weten komen over de aankomende update naar Windows Phone 8.1. Daar werd eerder reeds een testversie van gelekt, die alvast een aantal nieuwe functies prijsgeeft. Tijdens Build staat er bovendien ook een Lumia-evenement gepland, dus kunnen we ons ook daarover aan nieuws verwachten.

Conclusie

Terwijl de Nokia Lumia 1520 als de ultieme Windows Phone kan worden beschouwd, is de Lumia 1320 het meer gebalanceerde toestel van de twee. De 1520 biedt de hoogste schermresolutie en de snelste processor die momenteel op een Windows Phone te vinden is, maar dat gaat wel ten koste van het batterijleven en zorgt voor een pittig prijskaartje.

Om die prijs naar beneden te halen heeft Nokia bij de Lumia 1320 een aantal compromissen moeten maken, zonder dat die de gebruikservaring al te veel in de weg staan. De lagere schermresolutie en minder straffe processor laten zich amper voelen, maar zorgen wel voor een langere batterijduur. Het intern geheugen van 8 GB en de 5 megapixelcamera zijn de grootste pijnpunten van deze smartphone.

Kijk je naar het totale plaatje dan is de Nokia Lumia 1320 de beste 6 inchsmartphone die je voor deze prijs kan vinden. Het toestel biedt gebalanceerde specificaties en een uitstekende gebruikservaring. Power users die het onderste uit de kan willen halen, kijken beter in de richting van de Lumia 1520, al betaal je dan wel een flinke duit meer.