De Lenovo Ideacentre Flex 20 heeft zijn naam niet gestolen. Flexibel is het sleutelwoord bij deze All-In-One computer dankzij een handige waarmee je hem in verschillende standen kan gebruiken.

Deze Flex 20 heeft geen Full HD-resolutie, maar een iets lagere 1.600 x 900 pixels. Wanneer je rechtstreeks vergelijkt met andere schermen zie je het verschil, maar omdat dit scherm maar 19,5 inch meet, is het nog aanvaardbaar. Wel een pluim aan Lenovo voor de beeldkwaliteit met uitstekende kleuren en kijkhoek.

De Flex 20 heeft een interne batterij die het ongeveer een drietal uur uithoudt. Waarom een batterij? Die vraag stelde ik me ook, maar het is bijzonder gemakkelijk om deze computer overal in huis te plaatsen. Snel een spelletje spelen in het midden van de tafel? Wat foto’s aan de familie laten zien? Of gewoon op je schoot nemen in de zetel? Je hoeft je niet direct zorgen te maken over een stopcontact. Verrassend leuk!

De Flex 20 kan je flexibel inzetten dankzij een handige voet. In principe gaat het om een scharnierend aluminium ‘plaatje’. Zo kan je deze AIO gemakkelijk onder eender welke hoek positioneren. Wil je van plat naar recht gaan, dan kan de voet wel redelijk stroef werken omdat je die dan manueel helemaal naar beneden moet duwen.

Wanneer de Flex 20 helemaal plat ligt, klikt de voet vast, en wordt er automatisch specifieke software gestart voor ‘tabletop’ toepassingen. Lenovo mikt zelfs extra sterk op speelplezier met de meegeleverde ‘sticks’ voor airhockey en een dobbelsteen om die echt te kunnen werpen in bordspellen. Daarnaast vind je nog twee joysticks die je door middel van een zuignap kan vastzetten, om optimaal te gamen. Het basisaanbod is leuk, maar eerder mager. Ik had graag een specifieke App Store gezien met meer van zo’n spelletjes, zeker omdat Lenovo de Flex 20 zo profileert met extra accessoires.

Om het grote aanraakscherm optimaal te benutten, heeft Lenovo een aparte schil over Windows gegoten (die je manueel moet opstarten) om snel en handig aan al je foto’s, video’s, spelletjes en andere apps te geraken. Het werkt heel gebruiksvriendelijk, maar niet altijd even vlot. Wij legden het al snel naast ons neer om op de klassieke Windows 8-manier via de tegels te werken.

De meegeleverde muis is geen succes. Die komt namelijk in de vorm van een sinuscurve, wat helemaal niet ergonomisch werkt. Bovendien voelt die, net als het toetsenbord trouwens, heel goedkoop aan. Zonde dat de ontvanger van beide daarenboven niet in de AIO geïntegreerd is. Nu ben je al één USB-aansluiting kwijt voor die ontvanger. Ik begrijp dat een groot aanraakscherm primeert op een muis, maar een beetje comfort mag wel. Best vervangen door iets wat beter werkt, dus.

Het geluid klinkt niet slecht wanneer hij horizontaal ligt, maar onder eender welke andere hoek krijg je een ietwat holle klank.

In zijn totaliteit blijft dit toch een heel interessante AIO omwille van zijn gebalanceerde configuratie. En de geïntegreerde batterij is ook absoluut een plus.

Specificaties Lenovo Ideacentre Flex 20:

  • CPU: Intel Core i3-4010U
  • RAM: 4 GB
  • GPU: Intel HD 4400 Graphics
  • Opslag: 500 GB HDD
  • Scherm: 19,5 inch (1.600 x 900)
  • OS: Windows 8