Van alle Windows 8-convertibles heeft de XPS 12 het meest opvallende ontwerp. Op het eerste gezicht ziet hij eruit als een klassieke laptop, tot je op de bovenkant van het scherm drukt. Het aanraakscherm zit verwerkt in een aluminium frame en kan 180 graden kantelen. Op deze manier kun je de laptop in een handomdraai omvormen tot een tablet.

Ondanks de flexibele constructie voelt het geheel toch robuust aan. Of die kantelfunctie na lang gebruik nog steeds vlot werkt, valt af te wachten. De afwerking van de XPS 12 is verder heel degelijk. Het chassis is sterk en de zachte afwerking met carbon-textuur is een schot in de roos.

Door zijn kantelbaar scherm is hij niet de dunste ultrabook uit de test, maar dik durven we hem zeker niet noemen. Voor een laptop weegt hij niet veel, maar als je de XPS 12 als tablet gebruikt is hij te zwaar. Dat vinden we jammer, want dankzij zijn opvallend ontwerp functioneert hij verder prima als tablet.

Het hoogtepunt van deze laptop is zonder twijfel het Full HD-scherm. Zoveel pixels op een 12,5 inchscherm is een waar genot om naar te kijken. Gelukkig schaalt Windows 8 zijn tegels en pictogrammen mee, zodat alles nog bedienbaar is met je vingers. Het IPS-schermpaneel is vanuit alle kijkhoeken prima te bekijken: zo zouden alle laptopschermen moeten zijn.

Dun of niet, de stereoluidsprekers klinken helder en zijn overtuigend genoeg voor filmweergave.

Hoewel je een groot aanraakscherm hebt om Windows 8 te bedienen, is een touchpad soms handig. Hier gaat Dell een beetje de mist in. De verschillende gestures werken niet altijd en niet elke ‘tik’ wordt even goed geregistreerd. Het toetsenbord tikt lekker en voelt aangenaam aan door de concave toetsen. Ze zijn ook ideaal van grootte, en dus perfect om lang mee te typen. 

De autonomie van Deze Dell is voor een ultrabook niet goed genoeg. Zonde eigenlijk, want als de XPS 12 het twee uur langer uitzingt in de batterijtest, dan is dit de allerbeste convertible met Windows 8. Nu is hij dat enkel voor wie met een mindere batterijduur genoegen kan nemen.

De prijs van het model dat wij getest hebben, bedraagt 1.499 euro, maar je hebt de XPS 12 al vanaf 1.199 euro met de lichtste specificaties.

Specificaties: Intel Core i7-3517U, 8 GB RAM, 128 GB SSD, Intel HD Graphics 4000, glossy 12,5 inch aanraakscherm (1.920 x 1.080), Windows 8.