Ik ben een trotse bezitter van de HTC One S en was dan ook heel benieuwd naar zijn opvolger. De nieuwste telg in de HTC familie draait op de ondertussen verouderde Android 4.0 Ice Cream Sandwich versie, maar normaal gezien krijgt ook deze, net zoals de One X en S een update naar Jelly Bean. Mijn One S waarmee ik dit toestel vergelijk heeft die update al wel gehad.

Stijlvol plastic
Wat meteen opvalt is hoe goed het toestel aanvoelt. De achterzijde is afgewerkt met polycarbonaat, een hoogwaardig plastic dat tegelijk zacht en stevig is. Door de licht gebogen achterkant heb je een perfecte grip en de smartphone is nog net met één hand te bedienen. Ik testte de witte versie en verwachtte het ergste. Toch vallen de strepen en vegen bij dagelijks gebruik goed mee, bovendien zijn ze makkelijk te verwijderen. Toegegeven, ik let wel goed op waar ik die hagelwitte telefoon neerleg.

De One SV reageert snel en voert alle opdrachten zonder problemen uit. De Qualcomm Snapdragon S4 dual-core processor heeft een kloksnelheid van 1,2GHz. Die ligt lager dan de 1,5GHz van de One S en dat merk ik met momenten ook. Het is zeker een snelle telefoon, maar ik krijg niet dat vingervlugge gevoel zoals dat bij de One S wel het geval is. Daarmee kan ik razendsnel door mijn twitterfeed, youtubekanalen of eender wat scrollen, terwijl dat bij dit toestel toch opvallend trager gaat. Ter illustratie: op de One S scroll ik met één vingerbeweging door een dertigtal tweets, bij de SV zijn dat er amper 10. Bij elke applicatie reageert de One S steeds iets sneller.

Teleurstellend scherm
Door de relatief lage schermresolutie 480 op 800 pixels geeft de beeldkwaliteit op het 4,3 inch scherm me geen waauw-gevoel. Door de lagere resolutie oogt niet alles even scherp, vooral bij tekst valt op dat de randjes soms wat wazig zijn. Een groot pluspunt is dat je op het LCD-scherm de pixels amper van elkaar kan onderscheiden. Een witte achtergrond wordt bijvoorbeeld heel egaal weergegeven.


Kleuren worden goed  weergegeven.

De geluidskwaliteit is wel heel goed en verassend luid, dit geldt zowel voor de speakers als wanneer je met oortjes of een koptelefoon luistert. De 5 megapixelcamera is snel en handig in gebruik, maar voor €429 had de kwaliteit van de foto’s toch net iets beter gemogen. Een pluspunt is de snelle focus. Van zodra je de camera aanzet focust die constant, wat ervoor zorgt dat je snel scherpe foto’s kan nemen. De foto’s zelf ogen wat gepixeld en er zit aardig wat ruis op. Kleuren worden wel goed weergeven. Op een zonnige dag maak je ongetwijfeld betere foto’s met een minimum aan ruis, maar we zitten nog altijd in België.

De camera aan de voorkant van het toestel heeft in vergelijking met de One S een upgrade gekregen. Je moet geen kristalheldere beelden verwachten, maar de kwaliteit is voor een front-facing camera in orde. Filmen in HD-kwaliteit gaat vlot, de camera focust snel en hoewel ik verwachtte dat de beelden schokkerig zouden zijn -een vaste hand is niet iedereen gegeven- viel dat al bij al goed mee. Hoewel je de mogelijkheid hebt om in te zoomen, kan je dat maar beter laten. Zelfs bij licht inzoomen gaat er al heel wat kwaliteit verloren.

8GB intern geheugen is vrij weinig voor deze prijsklasse, zeker als je weet dat de smartphone er er zelf al 2,5GB van in beslag neemt. Je hebt wel de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een micro sd-kaart en met de integratie van Dropbox krijg je er gedurende twee jaar 25GB opslagruimte bij.

De levensduur van de One SV is vrij indrukwekkend. De batterij beschikt over 1800 mAh, net zoals de One X. De One S moet het met 1600 mAh doen en ook daarbij vind ik de batterijduur uitzonderlijk. Het verschil met de SV is niet groot, maar wel merkbaar. Zelfs als je je smartphone zwaar misbruikt, kom je nog makkelijk de dag door.

 

Conclusie
De HTC One SV is een aangenaam toestel dat goed in de hand ligt. Hij reageert snel en voert alle opdrachten zonder problemen uit, maar de schermkwaliteit stelt wat teleur. Je hebt slechts 5,5GB aan opslagcapaciteit ter beschikking en dat valt tegen. De snelle 5 megapixel camera is handig in gebruik, maar de fotokwaliteit kan beter.

De SV is zeker geen slechte keuze, maar het is goed om weten dat je de One S, die op bijna alle vlakken beter presteert, voor ongeveer dezelfde of zelfs een lagere prijs kan kopen. Bovendien heeft die ook al Jelly Bean aan boord. Gezien de SV niets nieuw te bieden heeft, is het misschien beter om uit te kijken naar een toestel met recentere specificaties.

De HTC One SV is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en blauw met een adviesprijs van €429.