Doel van een dashcam
Wanneer je op videoplatforms zoals YouTube kijkt, zie je ontzettend veel dashcam filmpjes opduiken. Dit zijn veelal geen video’s van lange saaie autoritten, maar van opmerkelijke of spectaculaire verkeerssituaties of andere gebeurtenissen. Door deze filmpjes zou het kunnen lijken alsof een dashcam enkel een leuke gadget is. Maar het doel van een dashcam reikt zeker wel wat verder. Je zult merken dat veel van die YouTube filmpjes uit Rusland komen. In Rusland is een dashcam in de auto namelijk verplicht, anders kun je niet eens een autoverzekering afsluiten. Deze beelden worden daar namelijk gebruikt als bewijslast bij ongelukken. In Nederland zijn verzekeringsmaatschappijen en de politie voorzichtig positief over de dashcam. Maar ga je je autoverzekering vergelijken, dan zul je nog geen autoverzekeringen tegenkomen die je een fikse korting geven. Wel kun je bij een autoverzekering vergelijken in de voorwaarden kijken of er iets over een dashcam gezegd wordt. Wellicht staat de ene verzekeraar hier positiever tegenover dan een andere verzekeraar. Dat verzekeraars en politie nog wantrouwig zijn, heeft te maken met het privacyaspect, wat in Nederland zwaar gewogen wordt. Ook is men nog wantrouwig, omdat beelden gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden.
Hoe werkt een dashcam?
Een dashcam wordt dus aan de binnenzijde van de voorruit geplaatst. Er zijn zelfs soorten dashcams, die je ook de achterzijde van de auto filmen. Zo worden aanrijdingen van zowel de voorzijde als de achterzijde geregistreerd. In de dashcam zit een sd-kaart, waar de beelden worden opgeslagen. Als de sd-kaart vol is, wordt het weer overschreven door nieuwe beelden. Bij de wat luxere modellen dashcams zal er bij een botsing een beveiliging in werking treden die voorkomt dat beelden later overschreven worden. Maar een dashcam kan meer dan beelden registreren en opslaan. Meestal zit er in de camera een GPS, waardoor ook de locatie en de snelheid geregistreerd worden. Er zijn zelfs modellen waarmee ook gesprekken in de auto opgenomen worden. De GPS kan ook een waarschuwing geven voor snelheidscamera’s.
Verspreiden van beelden
In principe is het toegestaan om in Nederland op de openbare weg te filmen. Maar ga je door Europa rijden, stel je dan op de hoogte van de regels in een bepaald land. In Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld, is dit niet toegestaan. De privacywetgeving is ook in Nederland streng. Dit houdt in dat je beelden mag verspreiden, mits je personen, weggebruikers en kentekens niet herkenbaar in beeld laat komen. Het is daarom verstandig om de beelden niet via een videowebsite te verspreiden en enkel te gebruiken als bewijsmateriaal bij eventuele ongelukken.