Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht een rapport (Volksgezondheid Toekomst Verkenning) uit waarin, naast het goede nieuws dat het steeds beter met onze gezondheid gaat, ook slecht nieuws gebracht werd. Er wordt namelijk verwacht dat bepaalde technologieën gaan zorgen voor specifieke klachten. Het is alleen moeilijk om in te schatten hoe erg deze klachten zullen zijn.

Fysieke en mentale gezondheidsklachten

Naast rugklachten van het vele zitten achter de pc of tablet, verslechterde ogen door beeldschermgebruik en RSI door het gebruik van de muis kan ook virtual reality leiden tot lichamelijke klachten. Ook wordt er door het RIVM gewaarschuwd over het gebruik van een 3D-printer in de huiselijke kringen. Bij het smelten van de grondstoffen in 3D-printers kunnen giftige stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Naast lichamelijke klachten kunnen er door langdurig gebruik van virtual reality volgens het RIVM ook psychische klachten ontstaan. Natuurlijk was er al langer bekend dat gamen, het internet en streamingdiensten verslaving in de hand werken. Veel gamen kan zorgen voor sociaal isolement, depressies en slaaptekort. Deze klachten zorgen op hun beurt weer voor een minder goed functioneren in de maatschappij, op school en het werk.

Ook kan overmatig gamen en de verslaving daarvan doorwerken op de lichamelijke gezondheid. Door slechte nachtrust, het overslaan van maaltijden, het nuttigen van ongezond eten en minder sporten gaat je conditie achteruit, heb je kans op overgewicht en kan je immuunsysteem niet optimaal functioneren.

Zorg nodig

Mocht je klachten herkennen, ga dan op zoek naar de juiste zorg. Als je gezondheidsklachten hebt door het gebruik van de nieuwste technologie, ga altijd eerst naar de huisarts. Lang niet alle zorg wordt (volledig) vergoed door de zorgverzekering. Of je nu ziekenhuiszorg, fysiotherapie of verslavingszorg nodig hebt, laat jezelf helpen. Kijk goed na of je zorgverzekering de kosten van de zorg dekt en indien nodig kun je overstappen naar een andere verzekeraar.

 

Technologie kan ook in dienst staan van gezondheid

Overigens kan technologie, zoals virtual reality, ook de gezondheid ondersteunen. Zoals we eerder schreven in het artikel over Virtual reality en fitness. Ook kan virtual reality helpen bij de ontwikkeling naar nieuwe medicijnen. Daarnaast wordt technologie gebruikt voor nieuwe behandelmethodes bij kanker. Deze technologische ontwikkelingen staan voor niets. Technologie is gelukkig niet alleen maar slecht voor de gezondheid, maar zoals met veel dingen in het leven is balans noodzakelijk en maat kunnen houden de sleutel tot succes.