Onze gezondheid is belangrijk, daar zijn we het allemaal over eens. Wat doen we om onze gezondheid op peil te houden? Vandaag de dag hoort sporten vaak bij de wekelijkse routine. Toch is dat niet altijd een uitdaging. Je kent ook vast die momenten wel dat je jezelf uitslooft op de hometrainer, maar je intussen stierlijk verveelt. Dat kan veranderen met virtual reality.

De opmars van virtual reality

Waar virtual reality eerst nog exclusief was voor gamers, begint het nu overal in ons dagelijks leven te verschijnen. Zelfs in de zorg en in scholen wordt het een hulpmiddel om betere resultaten mee te bereiken. Virtual reality maakt fitness vele malen leuker. Ga de uitdaging aan en maak een fietstocht door de woestijn, over een wielerparcours of zelfs over ijs. Met virtual reality kan dat binnenkort allemaal.

Virtual reality en fitness: hoe werkt dat?

Eigenlijk werkt het heel simpel: je hebt gewoon de juiste VR-bril nodig. De combinatie van een VR-bril en een fitnessapparaat is geweldig. Je kunt niet alleen kiezen voor fietsen, maar ook voor andere sporten, zoals hardlopen en ontspanningstrainingen. Je zet simpelweg de bril op je hoofd en kiest welke sport jij die dag gaat doen.

Welke mogelijkheden zijn er nu voor virtual reality bij het fitnessen?

Er zijn al diverse fitnessapparaten op de markt die samenwerken met VR-brillen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hometrainers. Eigenlijk werkt het hetzelfde als een gewone hometrainer, maar dankzij de combinatie met de VR-bril wordt het nu een echte uitdaging. Je bent niet langer in de sportschool, maar kunt de meest uitdagende omgevingen voor je toveren.

Wat is de toekomst van VR fitness?

De verwachting is dat de VR-techniek wordt ontwikkeld voor alle mogelijke sporten. Zo kun je binnenkort ook roeien met een VR-bril. Hoewel de wind dan misschien niet door je haren waait, is het een stuk verrassender dan wanneer je zomaar in de sportschool roeit voor de beweging. Je kunt er vanuit gaan dat er in de toekomst gewerkt zal worden aan een nog bredere ervaring. Niet alleen beelden, maar ook de geluiden en andere zaken die in een omgeving meespelen zullen bij virtual reality een rol gaan spelen.

Wat zijn de voordelen van de combinatie VR en fitness?

Uit een onderzoek dat werd verricht door het Mediterranean Virtual Reality Centre kwam naar voren dat fitnessen met virtual reality absoluut voordelen biedt ten opzichte van gewoon fitnessen. Er werden twee groepen bekeken, waarvan de een wel en de ander niet met VR aan het sporten was. Na afloop bleek dat de groep die wel met virtual reality aan fitness deed actiever was, langer kon trainen en bovendien minder vermoeid was na afloop. Verder hadden deze sporters ook veel meer plezier in de training dan de andere groep.

Fitnessen met virtual reality: ook voor mij?

De kosten voor virtual reality gaan de laatste jaren in rap tempo omlaag. Het fenomeen is bereikbaar voor een brede doelgroep en dit geldt ook voor de fitnessapparaten met virtual reality. Hometrainers en andere apparaten met virtual reality zijn binnenkort favoriet bij iedereen die aan fitness doet. Voor wie niet kan wachten en direct aan de slag wil, kan alvast aan de slag met de nieuwe generatie hometrainers.