Wat is Apple HomeKit?

HomeKit is een oplossing van Apple waarmee je apparaten, zoals lampen, luidsprekers en thermostaten aan elkaar kan koppelen in één applicatie. Deze applicatie is de Woning-app die je vindt op iedere nieuwe iPhone of iPad. Hierdoor is het mogelijk om deze apparaten vervolgens te bedienen via je iPhone of iPad, ook met behulp van spraakassistent Siri. Een voorbeeld hiervan is dat je tegen Siri zegt “Hé Siri, zet de lampen aan”, waarna je Philips Hue lampen aan zullen springen in je favoriete scène.

 

Een groot voordeel van HomeKit is dat je bepaalde kamers of zones in kan stellen in je woning. Hierdoor kan je per kamer kiezen waar je de lampen aanzet, waar je de chauffage aan wil zetten of welk liedje je wilt horen (en in welke kamer). En dit allemaal vanuit je zetel! Hiernaast is het mogelijk om scenario’s te creëren, waardoor meerdere apparaten tegelijkertijd een functie uit kunnen voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scenario’s waarbij je gaat slapen, het huis verlaat of naar buiten gaat.

 

Apple HomeKit is hiermee een alternatief voor andere slimme ecosystemen, zoals de Google Assistant, Amazon Alexa, Domoticz of Samsung SmartThings. Ben je een Apple-gebruiker? Dan is HomeKit over het algemeen de beste oplossing voor jouw smart home, dankzij de naadloze samenwerking.

 

Wat heb je nodig voor HomeKit?

Gebruik maken van HomeKit is relatief eenvoudig, je moet er echter wel een paar dingetjes voor in huis hebben. Waar moet je dan aan denken?

 

  1. Ten eerste heb je een iPhone of iPad nodig met iOS8 of hoger. HomeKit is een oplossing van Apple en is daarmee enkel te gebruiken met een apparaat van Apple. Het is daarnaast ook compatibel met een Apple Watch en Macbook of iMac.
  2. Je hebt een apparaat van Apple nodig dat altijd thuis is. Dit apparaat functioneert als een soort basisstation/hub van waaruit er gecommuniceerd wordt met de gekoppelde apparaten. Hiervoor gebruik je een Apple TV, HomePod of een iPad.
  3. De apparaten die je wilt koppelen hebben HomeKit ondersteuning nodig. Een fabrikant moet er bewust voor kiezen om dit te integreren. Op de verpakking van een slim apparaat wordt dit altijd duidelijk aangeven met de term “Works with Apple HomeKit”.

 

Welke apparaten werken met HomeKit?

Met de groeiende populariteit van smart home, wordt ook HomeKit steeds populairder en daardoor toegankelijker. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor HomeKit te integreren, waardoor je dus ook steeds meer apparaten aan elkaar kan koppelen. Een merk als EVE (voorheen Elgato) is zelfs specifiek gemaakt voor HomeKit in samenwerking met Apple. Dit bedrijf maakt onder andere rookmelders, slimme sensoren, thermostaatkranen, weerstations en slimme waterregelaars. Aan welke apparaten moet je echter verder denken? Enkele voorbeelden:

 

  • Tado slimme thermostaten en radiatorknoppen, voor het op afstand controleren en bedienen van de temperatuur in iedere afzonderlijke kamer van je huis.
  • Philips Hue lampen en accessoires.
  • Ring deurbellen en beveiligingscamera’s.
  • Netatmo slimme oplossingen, zoals camera’s, thermostaten en weerstations.
  • Withings slimme weegschalen en andere gezondheidsgadgets.
  • Somfy domotica- en beveiligingsoplossingen, zoals volledige alarmsystemen.

 

Meer weten over HomeKit én andere slimme ecosysteem? Kijk dan eens rond bij een smart home specialist, die je hier alles over kan vertellen en ook direct alle compatibele producten kan leveren.