mail

Outlook heeft een overvloed aan functies, maar een onoverzichtelijke structuur. Hierdoor mondt de zoektocht naar een bepaalde optie meestal uit in frustratie omdat je het niet weet te lokaliseren. Zelf begin ik al niet meer aan het zoeken en maak steevast gebruik van de zoekfunctie van het programma om bij een instelling te komen. Dat kan beter. OutlookTools springt in dit gat en biedt een snelle toegang tot geavanceerde functies en informatie die je kan helpen om problemen met het e-mailprogramma op te lossen.

OutlookTools is gratis te downloaden via de website van de ontwikkelaar.

Stap 1 / Installeren

OutlookTools is een gratis te downloaden programma dat een selectie van functies voor Outlook makkelijker bereikbaar maakt. Het bevat onder andere instellingen voor bijlages en voor de mailmeldingen van de Office-software, en kan ook ingeschakeld worden om problemen op te lossen. Je vindt de downloadlink onderaan de pagina op http://bit.ly/2uonRxC. Zelf waarschuwt de website dat je browser een waarschuwing kan tonen tijdens het downloaden omdat het om een nieuw en ongekend programma gaat. Het downloadbestand is echter malwarevrij en kan je zonder zorgen binnenhalen en installeren. OutlookTools is een kleine applicatie en bestaat uit acht tabbladen, die ik in de onderstaande stappen zal bespreken.

OutlookTools bevat vijf tabbladen met geavanceerde Outlook-instellingen.

Stap 2 / Overzicht

Bij het openen van de app zal je zien dat OutlookTools zich weinig moeite heeft gespaard voor het design van zijn interface, dat je gerust spartaans kan noemen. Links vind je de tabbladen: de vijf bovenste menu’s bevatten opties voor Outlook, met Support Guides kan je problemen met het programma oplossen als je het Engels beheerst, en de twee onderste tabbladen leiden naar meer tools en een donatielink voor de ontwikkelaars. Het General-scherm geeft je een overzicht van de eigenschappen van je Outlook, zoals de versienummer en de bitarchitectuur. Onderaan vind je sneltoetsen om onder andere wijzigingen door te voeren aan je gelinkte accounts (Account settings), een Registry Editor, en de optie om Outlook in veilige modus te starten (Start Outlook in Safe Mode).

Met Startup Switches open je Outlook met speciale acties.

Stap 3 / Mappen, switches en MRU

Een trapje lager dan General staat Folder Paths. Dit menu verzamelt alle locaties waar Outlook bestanden bewaard, zoals je handtekening(en) of sjablonen. Via de Open Folder knoppen kan je die mappen in een klik bezoeken. Startup Switches is dan weer een collectie van commandolijnen die je kan gebruiken om acties in Outlook uit te voeren. Zweef met je cursor over een van de optie om te weten te komen wat ze doen. Selecteer een commando en klik op Start Outlook om deze uit te voeren. Via Clear MRU (Most Recently Used) verwijder je logs van je Outlook-acties, zoals bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis of archiveringslogs.

Verwijder een blokkering voor een bestandstype via Blocked Attachments.

Stap 4 / Bijlages en hulp

Blocked Attachments is het laatste instellingenmenu, en behelst opties om geblokkeerde bestandstypes voor bijlages terug toe te laten. Vink een extensie aan en klik op Save om de blokkering op te heffen, omkeren doe je door het vinkje weer te verwijderen en op Save te drukken. Wees hier voorzichtig mee, want de meeste van deze extensies zijn geblokkeerd omdat ze misbruik voor malware uitnodigen. Tot slot is er het venster Support Guides, waar zoals gezegd verschillende links beschikbaar zijn die bepaalde problemen of onderdelen adresseren.