Een Amerikaans beveiligingsbedrijf heeft op internet gedetailleerde, geheime technische gegevens van de Marine One gevonden. Dat is de helikopter van president Obama.

Het spoor loopt naar een Iraans ip-adres. Vanaf daar werd de informatie gedeeld via P2P-netwerken.

De gegevens werden in oktober en november gevonden op het Gnutella-netwerk door Tiversa, een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in datalekken. Of de gegevens ook echt afkomstig zijn van het toestel is niet bekend. Al zou dat volgens Sam Hopkins, medeoprichter en hoofd van het bedrijf, niets uitzonderlijks zijn.

Internetspionage is dagelijkse kost
“Iedereen gebruikt P2P”, zegt Hopkins. ”We zien voortdurend hoe geheime informatie lekt. Toen de oorlog in Irak begon, wisten we waar onze troepen mee bezig waren omdat de soldaten die muziek wilden beluisteren software installeerden op hun beveiligde computers.”

Volgens Hopkins gebeurt spionage via P2P overal. “Ieder land doet het. We zien informatie uitgaan naar Iran, China, Syrië, Qatar, enzovoort.”

Hopkins beweert dat zijn bedrijf met de regelmaat van de klok tienduizenden geheime bestanden vindt. Vaak is een slecht werkend downloadprogramma de oorzaak, of een slechte instelling daarvan door de gebruiker. Daardoor worden veel meer bestanden gedeeld dan eigenlijk de bedoeling is.

Met een bijdrage van CNet