Het analoge ethersignaal voor televisie is sinds vandaag verdwenen. Iedereen in Vlaanderen en Brussel die nu nog tv wil kijken via de antenne, moet een digitale decoder aanschaffen. Het lijkt allemaal enorm onoverzichtelijk, maar in principe verandert er weinig. Wij vatten het voor je samen in zeven vragen en antwoorden.

Wat verandert er?
Het signaal dat via de ether draadloos wordt uitgezonden stopt op 3 november om vijf minuten over middernacht. Wie vanaf dan nog via de ether televisie wil kijken, moet dit via het digitaal signaal doen.

Wat moet ik doen?
Als je al digitale televisie of een bekabeld (analoog) televisiesignaal hebt, wat voor de meeste Belgen het geval is, dan verandert er absoluut niets. Wie tot nu toe het ethersignaal gebruikte, moet een decoder aanschaffen. Deze kost ongeveer veertig euro, al variëren de prijzen.

Sommige modernere televisietoestellen hebben al een ingebouwde decoder. Als je televisie de DVB-T-standaard kan ontvangen, dan hoef je dus ook niets te doen. Wie creatief wil zijn, kan kiezen om deze voor zijn pc te kopen, om zo het signaal te laten doorstromen naar het televisietoestel.

Ik kijk al digitaal via de antenne, moet ik iets doen?
Voor deze kijkers verandert de frequentie. Dit is in elke provincie het geval, met uitzondering van het merendeel van Vlaams-Brabant en een groot deel van Oost-Vlaanderen. Hiervoor heeft de VRT een overzichtstabel samen met gedetailleerde uitleg online gezet. Die kan je hier nalezen.

Heb ik een abonnement of decoder van Telenet of Belgacom nodig?
Neen, na de eenmalige aankoop van uw decoder kan je gewoon verder blijven kijken.

Waarom stopt het analoge signaal?
Dit signaal wordt stopgezet om ruimte te maken voor nieuwe toepassingen, zoals de uitbreiding van digitale televisie. Het grote voordeel voor de kijker is dat de beeldkwaliteit aanzienlijk verbetert, waarbij de zogenaamde ‘sneeuw’ op het toestel verdwijnt. Wat er precies mee zal gebeuren ligt in België nog niet vast. Zo zijn er bijvoorbeeld stemmen om op deze manier draadloos internet aan te bieden.

Wat gebeurt er met het analoog signaal via de kabel?
Het is de bedoeling dat dit op termijn ook zal verdwijnen, maar dat is nog lang niet aan de orde. Enkele jaren terug was er vanuit Europa een planning om dit ergens na 2012 uit te schakelen. Van een concrete aanbeveling of verplichte uitschakeling is momenteel geen enkele sprake. Ook bij Telenet, dat het signaal via de kabel verdeelt, zijn er geen plannen om dit in de nabije toekomst te doen.

Valt er iets te winnen?
Met digitale televisie krijg je een veel betere beeldkwaliteit in verhouding tot het analoge signaal. Bovendien kan je naast Eén en Canvas/Ketnet met de digitale ontvanger voortaan Canvas+ en Ketnet+ ontvangen.

External links

Wegmetsneeuwopjetv.be