Test-Aankoop dient een klacht in tegen de iPhone 3G. Volgens de consumentenorganisatie wordt er toch aan koppelverkoop gedaan en is er sprake van valse schaarste. Bovendien zijn er enkele verborgen kantjes die het gebruik aanzienlijk duurder maken.

De klachten over koppelverkoop zijn er al vanaf de eerste dag dat het toestel in ons land wordt verkocht. Er waren te weinig toestellen in verhouding tot het aantal geïnteresseerde kopers, en vaak werden klanten verplicht om er een abonnement bij te nemen.

Omdat de meldingen blijven binnenkomen heeft Test-Aankoop besloten een klacht neer te leggen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling (de vroegere Economische Inspectie). Zij moeten uitmaken of de fouten bij Apple liggen of bij Mobistar, de verkoper van het toestel in België.

“Voor ons is het immers niet altijd duidelijk waar en in welke mate Apple dan wel Mobistar hier in de fout gaat”, zegt de consumentenorganisatie in De Morgen. Apple zelf geeft geen commentaar op de zaak. Mobistar laat aan de krant weten dat het telkens om alleenstaande gevallen ging.

Duur internet
De consumentenorganisatie is evenmin tevreden met een aantal internettoepassingen. Zo staat de optie Check Mail doorgaans automatisch aan, waardoor de datalimiet onbewust sneller wordt overschreden. Ook staat in de krant te lezen dat gebruikmaken van het 3G- en EDGE-netwerk in het buitenland vaak zeer duur uitvalt. Al moet hier wel vermeld worden dat de iPhone standaard geen roaming toestaat.

Garantie
Een ander heikel punt dat wel vaker eigen is aan Apple, zijn de slechte garantievoorwaarden. Volgens de elektronicafabrikant hebben klanten recht op één jaar garantie, tenzij de lokale wetgeving dit anders vermeldt. In België heb je dus recht op twee jaar. Maar volgens Test-Aankoop hanteren de meeste verkopers van Apple-producten die periode niet omdat ze dan zelf niet gedekt worden door de fabrikant.

External links

Apple

External links

Mobistar

External links

Test-Aankoop