De vraag naar meer bandbreedte zal zodanig toenemen dat er binnen enkele jaren al een tekort dreigt. Volgens de Britse professor David Payne moeten providers daarom investeren in een netwerk met glasvezel aan huis.

De groeiende populariteit van online video en andere zware internettoepassingen zal de vraag naar bandbreedte gigantisch doen toenemen. Providers moeten investeren in fibre to the home (glasvezelverbindingen aan huis) om aan deze vraag te kunnen voldoen. Dat concludeert professor David Payne van het Institute of Advanced Telecommunications in Groot-Brittannië.

 In zijn nieuwste onderzoeksrapport waarschuwt de prof dat er zich binnen enkele jaren al een bandbreedtetekort zal aandienen. "De technologie en architectuur van vandaag opschalen zal niet voor een leefbare oplossing zorgen. Operators moeten voorzichtig een nieuwe architectuur overwegen."

Doen ze dat niet, dan kijken we aan tegen een slechte breedbandkwaliteit, waarbij de surfsnelheid bewust wordt ingeperkt.

"De trage implementatie van fibre to the home kan voor Europa betekenen dat het achteruitgaat ten opzichte van de oosterse of Amerikaanse Economie", schrijft hij. Hij merkt daar bij op dat een snelle uitrol afhankelijk is van de providers, die dit al dan niet economisch rendabel kunnen maken.

Kip of ei
Wel is het een kip-of-eikwestie. Zware toepassingen zoals online opslag of videostreaming in hoge kwaliteit vragen meer bandbreedte. Maar aan de andere kant gaat een glasvezelaansluiting er al snel voor zorgen dat gebruikers veel meer veeleisende online toepassingen gaan gebruiken.

Payne ziet drie scenario’s voor glasvezel als vervanger van de zogenaamde last mile. Dat is de koperaansluiting tussen uw huis en de straatcabine waar tot tien jaar geleden alleen de telefoonlijn over liep.

In het beste geval beschikt de helft van de huizen in ontwikkelde landen in 2020 over glasvezel. In de andere twee scenario’s is dit een kwart tot tien procent. Het zal dus nog een flinke tijd duren voor we in heel Europa kunnen surfen met snelheden die video in hoge definitie mogelijk maken.

External links

Paper: World bandwidth growth over the next decade – is it viable?