Het atheneum van Tessenderlo gaat vanaf september de boekentassen vervangen door laptops. De eerste twee jaar krijgen de leerlingen het toestel gratis in bruikleen. Vanaf het derde jaar kunnen ze een nieuwe notebook kopen op afbetaling of via een leasingcontract.

De school is voorzien op de digitale evolutie. Zo is de gehele campus voorzien van draadloos internet. De toestellen die de eerste- en tweedejaars scholieren lenen, mogen niet mee naar huis en worden elke avond in een kluis bewaard. Vanaf het derde jaar wordt het toestel via leasing of afbetaling aangeboden en mogen de jongeren ermee doen wat ze willen – tot het toelaatbare. "We hebben het aantal restricties momenteel beperkt", zegt technisch adviseur Guido Vanuytrecht. "Als je de vrijheid meteen gaat beknotten, dan heeft een laptop geen nut."

Praktisch zal alles verlopen via het virtueel leerplatform Smartschool, waar leraars cursussen en ander materiaal kunnen verdelen. In de eerste twee jaar is de laptop voor elke student. Vanaf het derde jaar gaat het project enkel door voor de ASO-leerlingen, al wordt een uitbreiding niet uitgesloten.

Om problemen te voorkomen, adviseert de school aan ouders om een diefstalverzekering te nemen. In combinatie met de extra lange garantie van drie jaar, moet dit ervoor zorgen dan de scholieren het toestel vier jaar lang kunnen gebruiken.

Kosten gespreid
Het concept bestaat al langer op hogescholen en universiteiten. De Hasseltse PHL is zelfs al enkele jaren overgestapt op notebooks voor al zijn leerlingen. Het is echter de eerste keer dat een middelbare school start met het gebruik ervan.

De school uit Tessenderlo heeft bij verschillende fabrikanten een offerte aangevraagd en uiteindelijk gekozen voor Dell. Omdat het atheneum samenwerkt met het CVO (avondschool, nvdr), kan het onder meer een garantie van drie jaar aanbieden. De totale kost van een laptop over de vier jaren zou op 750 tot 800 euro uitkomen en wordt deels opgevangen door de wegvallende kostprijs voor boeken.