Wikia Search opent eindelijk zijn deuren. Deze omstreden zoekmachine van de makers van Wikipedia wil hetzelfde principe hanteren dat de populaire online encyclopedie zo groot heeft gemaakt.

Wikia Search is de schrik van alle zoekrobots. Gebruikers kunnen elk resultaat van de zoekmachine verwijderen, aanpassen en boven- of onderaan plaatsen. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales wil met zijn nieuwe uitvinding democratie naar de zoekmarkt brengen. Volgens hem hebben al 20.000 gebruikers zich gemeld; zij brachten 60.000 wijzigingen aan en schreven 25.000 miniartikelen over de resultaten.

Dat was echter in de proefperiode. Vanaf vandaag kan iedereen, geregistreerd of niet, zelf gaan knutselen met Wikia Search. De wijzigingen worden aangebracht in de geest van Wikipedia. Elke wijziging is terug te draaien door de gemeenschap en is transparant.

Dat maakt de zoekmachine toegankelijker, maar ook vatbaar voor misbruik door spammers of commerciële online aanbieders die concurrenten naar beneden verbannen. Hoe populairder de democratische zoekmachine wordt, hoe meer mensen zullen proberen ermee te knoeien. Wales hoopt dat experts en welwillende gebruikers zorgen dat de juiste resultaten bovenaan komen te staan.

De stijl van bewerken is misschien geleend van Wikipedia, het zakenmodel is dat niet. Het bedrijf Wikia Inc. van Wales opereert onafhankelijk van de non-profitstichting Wikimedia Foundation en moet uiteindelijk winst gaan maken met Wikia Search.

De zoekmachine begint overigens bescheiden: de simpele zoekbalk doorzoekt vijftig miljoen webpagina’s, een bescheiden aantal vergeleken met de miljarden domeinen die Google indexeert.

External links

Wikia Search