Naar goede gewoonte kiezen de lezers van ZDNet en zusterblad PC Magazine de beste producten van het jaar. In elf categorieën, van grote computers tot kleine mobieltjes, gaf u opnieuw uw mening over wat nu echt uw geld en tijd verdient. We zien enkele oude bekenden terugkeren, maar nieuwe namen zorgen opnieuw voor een verrassende uitslag…

De iMac van Apple wint in de categorie desktops en notebooks. U kiest duidelijk voor design. De rest van de top drie wordt immers gevuld door de Sony VAIO VGN-AR en de Dell XPS 710 H2C, alle drie een streling voor het oog. In de categorie mobiel zien we TomTom en de iPod opduiken. Toch gaat de N95 van Nokia met de gouden medaille lopen. Geen iPhone in deze lijst, want we kiezen enkel voor producten die (officieel) in ons land te koop zijn.

Fotografen groot en klein kiezen dit jaar voor de Canon EOS 40D. De foto’s afdrukken doet u het liefst met de HP Photosmart C8180 All-in-One. Dell gaat met de hoofdprijs lopen bij de schermen en projectoren. De Ultrasharp 2407WFP kan u het meest bekoren, vlak voor de W2207 van HP. Opvallend hier is dat tussen steeds groter wordende schermen toch nog plaats is voor een klein toestel. De Easyshare EX1011 van Kodak, een klein digitaal fotokader, verdient een eervolle derde plaats.

Alles wat niet past in de hoofdcategorieën, valt onder ‘diverse randapparaten’. Onder alle hippe toestellen zien we hier de PlayStation 3 er bovenuit steken. De tweede plaats wordt ingekomen door externe mobiele schijven. Brons is weggelegd voor de revolutionaire muis van Logitech: de MX Air.

Vista verrast
Er blijft nog één categorie over. Helaas eentje waar niemand graag met het goud gaat lopen. Voor de teleurstelling van het jaar mochten we ook nu weer rekenen op talloze suggesties. De prijs van internettoegang blijft voor u een veel te dure bedoening.
Windows Vista kreeg in zijn eerste levensjaar bakken kritiek te verwerken. Daarom bezet het de tweede plaats in deze (net iets minder prestigieuze) rangschikking. Het moet wel gezegd worden dat de meningen over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft verdeeld zijn. Vista wordt immers ook verkozen tot tweede beste productiviteitssoftware.

U was dit jaar naar goede gewoonte weer trouw op post om te stemmen. Meer dan dertigduizend lezers uit België en Nederland brachten maar liefst 363.420 stemmen uit, waarvoor onze oprechte dank. De volledige uitslag, samen met de nominatielijstjes, kunt u nalezen in PC Magazine van februari, of in onze special op ZDNet.