Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het internet heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: het telt voor het eerst meer dan honderd miljoen websites. In oktober kwamen er 3,5 miljoen bij, waardoor november 2006 is begonnen met 101.435.253 sites. Dit blijkt uit onderzoek van Netcraft.

Het aantal websites nam de afgelopen jaren enorm toe. In mei 2004 werd het totale aantal sites nog geschat op vijftig miljoen. In 2005 kwamen er zeventien miljoen bij. Dit jaar zijn er vóór november al 27,4 miljoen nieuwe sites gevonden.

De grootste groeiers zijn de Verenigde Staten, Duitsland, China, Zuid-Korea en Japan. De toename van het aantal sites is grotendeels te danken aan weblogs. Dankzij gratis blogdiensten van onder andere Google en Microsoft kwamen er bijzonder veel weblogs bij. Ook het aantal websites van KMO´s groeide fors.

“Het is tegenwoordig veel makkelijker om een website te maken en het is veel eenvoudiger om er geld mee te verdienen”, stelt Rich Miller van Netcraft. Hij plaatst wel een kanttekening bij het aantal websites. “Die honderd miljoen sites zijn lang niet allemaal actief. Slechts 47 à 48 miljoen daarvan ondergaan regelmatig updates.”

Netcraft hield zijn eerste Web Server Survey in augustus 1995. Er werden toen 18.000 sites gevonden waarvan het merendeel werd gehost op NCSA webservers. Nieuwkomer Apache had toen 3,5 procent van de webservermarkt in handen. Inmiddels is Apache uitgegroeid tot marktleider, met een aandeel van 60,3 procent. Microsoft is tweede met 31 procent, gevolgd door Sun met 1,7 procent.

External links

Netcraft