Microsoft introduceert voor bepaalde Office-downloads eenzelfde controle als nu al geldt voor bepaalde Windows-downloads. ‘Office Genuine Advantage’ gaat van start met een validatie bij het downloaden van online templates.

OGA werd in april in beperkte kring geïntroduceerd en bevindt zich momenteel nog in een testfase. De controle is beschikbaar voor 26 landen. Vanaf januari moeten gebruikers van Office Update zich eerst valideren, voordat updates kunnen worden gedownload.

Microsoft zegt de controle zo te hebben vormgegeven dat er minimale overlast is voor gebruikers.

Ook Vista, de nieuwe versie van het Windows-besturingssyteem, is voorzien van validatie. Microsoft noemt dit het ‘Software Protection Platform’. Het bedrijf wordt een stuk strenger voor mensen die weigeren te valideren: na dertig dagen valt Windows Vista terug in een ‘gereduceerde functionaliteit’.

In de praktijk betekent dit dat Vista de gebruiker na een uurtje uitlogt. In het uurtje kan alleen de browser worden gestart. Daarna is opnieuw inloggen noodzakelijk. Microsoft hoopt dat de verminderde functionaliteit mensen ertoe brengt zo snel mogelijk alsnog te registreren – of een legale versie te kopen, natuurlijk.

External links

Office Update