Sony kan onvoldoende PlayStation 3’s produceren voor een wereldwijde lancering in november. Europeanen moeten daarom tot maart 2007 wachten vooraleer ze de nieuwe console te zien krijgen. In de Verenigde Staten en Japan gaat de lancering in november wel nog door.

Het nieuws is niet geheel onverwacht. Een heel aantal analisten voorspelde dat Sony onmogelijk voldoende consoles kon produceren tegen het beoogde wereldwijde lanceermoment van 17 november. De PS3 zou technisch te ingewikkeld zijn en de productie te laat gestart, luidde het. “Uit de lucht gegrepen”, was een eerste reactie uit het Sony-kamp. Maar recent gaf Sony Computer Entertainment-baas Kaz Hirai toe dat de productie van de PlayStation 3 nog maar net was begonnen.

Volgens de officiële verklaring van SCEI is het uitstel te wijten aan problemen bij de grootschalige productie van een blauwe laserdiode. Wat een bevestiging lijkt voor de veelgehoorde kritiek die stelt dat Sony overambitieus was door de console uit rusten met de nieuwerwetse en onbeproefde Blu-ray-drive.

Het uitstel overvalt niet enkel de Europeanen. Ook Afrika, Australië, Azië (behalve Japan), het Midden-Oosten en Rusland moeten tot maart wachten. In die regio’s biedt de verlate lancering Microsoft meer kansen om zich met de Xbox 360 in te graven. De Xbox 360 heeft door een zeer vroege lancering (eind 2005) sowieso een voorsprong opgebouwd in de strijd tussen de next-generation consoles.

Ook Nintendo vaart er mogelijk goed bij. Verwacht wordt dat de kleine Japanse consolebouwer zijn gloednieuwe en goedkopere Wii voorstelt. Die lancering zou evenzeer wereldwijd plaatsvinden.

External links

Sony Computer Entertainment