Supermarktketen Aldi legt een nieuwe Medion-notebook in de winkelrekken voor 699 euro. Clickx Magazine kon deze MD 97600 al exclusief aan enkele tests onderwerpen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Toen supermarktketen Aldi jaren geleden begon met het aanbieden van draagbare computers, leidde dit tot lange rijen wachtende mensen en duw- en trekpartijen in de winkel. De vraag was immers meestal ettelijke keren groter dan het aanbod.

Intussen zijn laptops gemeengoed geworden, en de laatste Aldi-aanbiedingen waren meestal multimedianotebooks die vaak even prijzig waren als toestellen van de gevestigde merken. Met de Medion MD 97600 gaat Aldi terug naar zijn roots: een competitieve notebook voor een al even competitief prijskaartje.

Vanuit een technisch oogpunt is de MD 97600 een toestel van de vorige generatie. Onder de motorkap vinden we geen fonkelnieuwe Core Duo-processor, maar een ‘oude’ Pentium-M 745, die zijn ding doet aan 1,8 gigahertz met 512 megabyte intern geheugen op een Intel 915-chipset, waarin ook de grafische motor geïntegreerd is, en een draadloze Intel 54 Mbit/s netwerkkaart.

Met vier usb-poorten, netwerk en modem, vga, audio en een tv-uitgang is het toestel slechts met de meest noodzakelijke aansluitingen uitgerust. Een dvd-schrijver maakt het plaatje compleet.

Een opvallend extraatje is de glidepad. Bij een normale notebook doet dit alleen dienst doet om de muiscursor over het scherm te sturen, maar op de MD 97600 vervangt dit de traditionele multimediaknoppen. Na een lichte druk op de hoek van de glidepad lichten icoontjes op die de multimediaknoppen vervangen. De behuizing is voldoende stevig, maar oogt toch ietwat plastiekerig.

Zoals gebruikelijk is de Aldi-aanbieding voorzien van een berg software en extra’s. Naast Microsoft Works 8.5 vinden we onder meer een antiviruspakket van Bullguard, Nero Burning ROM Essentials en allerlei multimediatoepassingen, maar ook een draagtas en een optische muis. Opvallend is dat het geheel draait onder Windows XP Media Center Edition.

In onze benchmarks noteren we geen opvallende resultaten. Ons testtoestel was nog niet de finale versie die op 6 september in de winkelrekken zal liggen, maar de scores maken duidelijk dat dit toestel niet de minste spelambities heeft, en zich vooral leent tot kantoorwerk en surfen. Verwijderen we de stekker uit het stopcontact, dan kunnen we nog 250 minuten verder werken.

Om te weten te komen of de MD 97600 echt zoveel goedkoper is dan de concurrentie, bouwen we op de website van Dell een toestel met gelijkaardige specificaties. We gaan uit van een Inspiron 1300, waarvan de basisversie 580 euro kost, inclusief transport. Na de nodige upgrades komen we echter uit op een totaalbedrag van bijna 1.044 euro. Toegegeven, er zijn goedkopere merken dan Dell, maar dat neemt niet weg dat 699 euro een scherpe prijs is voor het toestel van Medion.

De pick-up & return garantieperiode van 3 jaar zou niet meer verzorgd worden door het Belgische servicecentrum, maar door Medion Nederland.

External links

Aldi

External links

Medion