Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Virusbestrijder McAfee zegt een nieuwe vorm van verspreiding van malware op het spoor te zijn gekomen: sms-berichten. De methodiek wordt door het bedrijf smishing genoemd.

Het sms-bericht zelf bevat alleen tekst en is dus relatief onschuldig, maar het probeert iemand naar een website met kwaadaardige software te lokken. In zo’n sms-bericht wordt dan gemeld dat de ontvanger – voor een hoog terugkerend bedrag – een abonnement heeft genomen op een bepaalde dienst.

De enige manier om zich weer af te melden, is langs te gaan bij een bepaalde website, die dan vervolgens probeert virussen of spyware te installeren, of je probeert op te lichten. McAfee noemt smishing “een bedreigingsvorm in opmars”.

De vrees om een prijzig abonnement te krijgen aangesmeerd en goedgelovigheid zijn twee belangrijke succesfactoren bij smishing. McAfee denkt dat het moeilijk te voorkomen is dat mensen via telefoons worden aangemaand om naar websites te gaan, omdat gebruikers een telefoon anders benaderen dan een computer.

“Ze hebben (nog) niet geleerd om hun telefoons met dezelfde argwaan te benaderen die ze bij computers wel toepassen”, aldus McAfee. Het maant bedrijven aan om nu al met voorlichting te beginnen.

External links

McAfee AvertLabs Blog