Canon lanceert in september een gloednieuwe EOS digitale reflexcamera: de 400D. De belangrijkste nieuwigheden zijn een beeldsensor met 10,1 miljoen pixels en een reinigingssysteem voor die sensor. De populaire 350D blijft in het gamma en wordt in prijs verlaagd.
Met de 400D zet Canon weer een stapje verder in de ontwikkeling van het EOS-gamma van digitale reflexcamera’s. In 2003 begon het merk te timmeren aan die weg met de lancering van de EOS 300D, de eerste digitale reflex met een consumentvriendelijk prijskaartje. Drie jaar later moet Canon concurrentie dulden uit verschillende hoeken. Daarom verlaagt de prijs van het huidige succesmodel, de 350D tot 809 euro en krijgt de nieuwe 400D diens prijskaartje van 919 euro voor de body en 1.029 euro voor de kit met 18-55 lens.
Dat je meer camera krijgt voor hetzelfde geld, mag duidelijk zijn. Het meest in het oog springende technische kenmerk bij digitale camera’s is nog altijd het aantel pixels dat de beeldsensor bevat. Bij de EOS 400D wordt dat aantal opgetrokken van 8 tot 10,1 miljoen. Hebje die echt nodig om afdrukken op A4- of A3-formaat te maken? Neen, maar de extra pixels bieden je wel de mogelijkheid om stukken uit je beelden te snijden zonder in te boeten aan afdrukgrootte. Je kan met anderen woorden achteraf nog kadreren zonder kwaliteitsverlies.
De tweede nieuwigheid is Canons EOS Integrated Cleaning System, een hele mond vol voor wat we in mooi Nederlands een poetssysteem voor de sensor zouden noemen. Eigenlijk gaat het (onder andere) om een filter die zich voor de sensor bevindt en zich even schoon schudt telkens de camera opstart. Een van de nadelen van reflexcamera’s met verwisselbare lenzen is immers dat er stof in de camera kan komen bij het verwisselen van de lenzen. Het is net dat stof – dat zichtbaar wordt op je foto’s- dat de filter moet tegenhouden en afvoeren. Canon scoort hier overigens geen primeur mee: Olympus en recent ook Nikon pasten het al toe.
Een paradepaardje van Canon is en blijft haar snelle autofocussysteem met meerdere meetpunten. Dat zorgt ervoor dat niet enkel het centrum van je beeld scherp is. De scherpte wordt ook berekend op andere focuspunten, en dat worden er voortaan negen (tegenover zeven bij de EOS 350D). Canon claimt verder een betere verwerking van beelden bij reeksopnamen. Het maximaal aantal is bijna verdubbeld tot 27 bij opnames in jpeg-formaat. Foto’s schieten in raw-formaat kan ook, de meegeleverde Digital Photo Professional RAW-verwerkingssoftware moet de creatieve fotograaf bijstaan in de nabewerking.
Tot slot vermelden we nog dat de omvang en het gewicht van de body nagenoeg onveranderd blijft, al is de schermgrootte opgetrokken tot 2,5 inch. Op de vraag waarom Canon geen live-preview systeem integreert (zoals de Olympus E330), antwoordt Canon dat ze die oplossing aanbiedt in de compactreeksen. Gebruikers van digitale reflexen zouden er niet naar vragen.
De Canon EOS 400D ligt vanaf september in de winkel. Er zou voldoende productiecapaciteit voorzien zijn om te voorkomen dat er andermaal leveringsproblemen opduiken, zoals het geval was bij de EOS 300D.