De Vlaamse overheid steunt het plan voor acht digitale VRT-themakanalen niet. De openbare zender krijgt geld voor één volwaardig digitaal cultuurkanaal, meldt de VRT-nieuwsdienst. De beslissing van de Vlaamse overheid is een streep door de rekening van Tony Mary.

De creatie van acht digitale themakanelen was een belangrijk onderdeel van Mary’s VITA-plan (Verrijkte inhoud, Interactieve televisie en radio, Thematisch aanbod, exploitatie van het Archief). In zijn nieuwjaarstoespraak definieerde de VRT-baas voor vijf kanalen thema’s: cultuur, informatie, sport, Vlaamse identiteit en kennis en wetenschappen.

Het ambitieuze VITA-plan vereiste echter een stevige verruiming van de dotatie die de VRT jaarlijks van de Vlaamse overheid ontvangt. Extra geld dat volgens Mary nodig was om te voorkomen dat de openbare omroep op het gebied van digitale televisie de boot mist.

De Vlaamse overheid volgt die redenering niet en beperkt de groei van de dotatie in de komende jaren. Er komt slechts geld voor één thematische kanaal, naast het bestaande ‘lineaire’ aanbod van Eén en Canvas. Al laat de overheid de deur op een kier voor een aanpassing, afhankelijk van digitale evoluties in Vlaanderen.

External links

VRT