De uitgebreide, grafische mogelijkheden van Windows Vista zijn alleen te gebruiken nadat het systeem de licentie heeft gecontroleerd. Microsoft wil zo het gebruik van illegale kopieën tegengaan.

De grafische interface van Vista, Aero genaamd, biedt allerlei geavanceerde snufjes, zoals doorzichtige schermen, geanimeerde overgangen tussen programma’s en vernieuwde icoontjes. Mensen die geen legale versie van Windows draaien, zullen niet van Windows Aero gebruik kunnen maken.

Aero gaat gebruikmaken van Windows Genuine Advantage, een programma dat in 2004 is ontwikkeld om te controleren of een bepaalde kopie van Windows wel legaal is. Momenteel zorgt Windows Genuine Advantage er al voor dat allerlei updates voor Windows XP uitsluitend beschikbaar zijn voor legale gebruikers. Het is echter niet eerder toegepast op een onderdeel van het besturingssysteem zelf.

Microsoft beschouwt het terugbrengen van het aantal illegale kopieën als een belangrijke methode om meer te verdienen aan het Windows-besturingssysteem, dat al op meer dan dan 90 procent van de pc’s draait.

Het zijn overigens niet alleen softwarepiraten die geen toegang kunnen krijgen tot Aero. Ook mensen die kiezen voor Windows Vista Basic, de goedkope consumentenversie, moeten het zonder de geavanceerde grafische mogelijkheden stellen.

Wie Aero wil draaien, moet behalve de juiste licenties ook de nodige hardware in huis hebben. Zo moet de pc een geheugenbandbreedte van 1.800 MB per seconde hebben. Waarschijnlijk zal Vista een tool bevatten die controleert of jouw pc wel krachtig genoeg is.

Verder is een grafische chip nodig met een specifiek voor Vista geschreven stuurprogramma. Ook het grafisch geheugen moet behoorlijk zijn. Het is afhankelijk van de grootte van de monitor, maar een monitor met een resolutie van 1.280x 1.024 of minder zal ongeveer 64 MB grafisch geheugen nodig hebben. Bij hogere resoluties zal al snel 256 MB worden gevraagd.

Nieuwe pc’s die geschikt zijn voor Vista, zullen overigens aan een speciaal logo herkenbaar zijn. Bij oudere computers zal de gebruiker zelf moeten bepalen of hij Aero wel of niet kan draaien.

Met een bijdrage van Ina Fried

External links

Windows Vista