Elektronicaconcern Philips heeft een nieuw watermerksysteem onthuld om illegaal opgenomen bioscoopfilms te traceren. Het systeem werd ‘CineFence’ gedoopt.

Wie zich in de onderbuik van het internet begeeft, vindt op diverse sites de nieuwste bioscoopfilms – meestal met de toevoeging ‘cam’. Dat houdt in dat iemand met een gewone videocamera zich onder het publiek heeft gemengd om de film op te nemen.

De kwaliteit van dergelijke kopieën is over het algemeen belabberd: de geluidskwaliteit is beroerd en het beeld is meestal donker en schokkerig. Soms schuifelt er zelfs een bioscoopganger door het beeld, op weg naar de toiletten.

Ondanks dit gebrek aan kwaliteit is de camversie zo populair dat filmmaatschappijen er tegen willen optreden. Volgens schattingen zou de filmindustrie door illegale camcorderkopieën jaarlijks zo’n vier miljard dollar aan inkomsten mislopen.

Philips ontwikkelde daarom CineFence, waarbij in beelden en in de soundtrack van bioscoopfilms watermerken worden aangebracht. Deze zijn voor de bioscoopbezoeker niet zichtbaar, maar zijn met speciale methodes – ook vanaf een slechte camcorderkopie – zichtbaar te maken.

De watermerken in beeld en geluid blijven ook in stand wanneer de film vervolgens wordt gecomprimeerd in formaten als vcd, DivX of mpeg4. Zo stelt CineFence de industrie in staat een kopie terug te voeren naar de bioscoop en de datum waarop de kopie werd gemaakt.

Doordat de watermerken onder normale omstandigheden niet zichtbaar zijn, voldoet CineFence volgens Philips aan alle gangbare eisen rond de zogeheten Digital Cinema System Specification V1.0. Alle bioscopen zullen op termijn overstappen op digitale projectoren en de distributie van films gebeurt dan via netwerken in plaats van het rondsturen van filmrollen.

External links

Philips Content Identification