Na de wat vage richtlijnen van eerder dit jaar, publiceert Microsoft nu concrete systeemeisen voor Windows Vista. Uiteraard geldt ‘meer is beter’, maar ook oudere pc’s moeten de opvolger van Windows XP aankunnen. Al zullen die oudere systemen wel enkel “de basisfunctionaliteit” kunnen bieden.

De aanbevelingen zijn afkomstig van Microsoft-werknemer Charlie Russel en komen ongeveer een half jaar voor de lancering van Windows Vista.

“De instapmodellen van de huidige processorfamilies zullen werken, maar die chips zullen voor de meeste gebruikers niet de optimale ervaring bieden en zullen zeer zeker niet de beste ervaring bieden bij high-end games en video-editing”, aldus Russel.

En dat is over eigenlijk de teneur van de nieuwe richtlijnen: oudere configuraties werken, maar om het onderste uit de kan te halen zijn de nieuwste snufjes vereist. De conclusie is dan ook snel gemaakt: wie van Vista wil genieten, moet eigenlijk op z’n minst een pc uit de middenmoot hebben.

Toch zegt Microsoft dat Vista als eerste Windows-versie ooit gebruikers niet verplicht om naar de computerwinkel te hollen voor upgrades. Zo worden veel van de grafische hoogstandjes van Vista automatisch uitgezet op tragere computers. Er zijn zelfs drie interface-varianten, waarvan alleen de mooiste – Aero Glass – een zeer moderne grafische kaart vereist.

Als processor raadt Microsoft iedereen aan om een 64-bit chip van AMD of Intel aan te schaffen. Een advies die niet zo moeilijk te volgen is voor mensen die in de komende zes maanden upgrades plannen, want tegen medio 2006 zullen nagenoeg alle nieuwe pc’s beschikken over zo’n processor. Toch zal de installatie-dvd van Vista zowel een 32- als 64-bit uitvoering van het besturingssyteem bevatten.

Voor het geheugen geldt een minimumvereiste van 512 MB. Maar ook hier is “1 GB of meer” zeker geen slecht idee voor “gevorderde gebruikers”. Als u een nieuwe harde schijf moet aanschaffen, kiest u best voor een SATA-schijf met 8 MB cachegeheugen en Native Command Queuing (NCQ).

Het grafische snoepgoed van Vista betekent dat de grafische kaart voor deze Windows-editie belangrijker wordt dan ooit. Voor de Aero Glass-interface voldoet niets minder dan een actuele kaart waarvoor Windows Display Driver Model (WDDM)-drivers bestaan. Microsoft raadt minstens een DirectX9-kaart met 64 MB geheugen aan.

Bij notebooks ligt de zaak moeilijker, omdat lichtere of goedkope modellen uitgerust zijn met minder krachtige, in het moederbord geïntegreerde grafische chips. Het probleem daar is dat dergelijke geïntegreerde chips mee het werkgeheugen gebruiken, terwijl losse ‘discrete’ kaarten over eigen geheugen beschikken.

U kiest dus best voor een notebook met een discrete grafische chip, adviseert Microsoft. Moet het toch een toestel met geïntegreerde grafische mogelijkheden worden, dan is de beste keuze een chipset die WDDM ondersteunt, zoals de ATI RS400, ATI RS480 of Intel 945G. Die opstelling wordt best gecombineerd met 1 GB dual-channel geheugen.