Apple heeft dan toch eindelijk de mobiele telefoon gepresenteerd die het in samenwerking met Motorola ontwikkelde. Voor een product dat al ruim een jaar geleden werd aangekondigd en meermaals werd uitgesteld, valt het eindresultaat een beetje tegen.

Het toestel, dat Motrola de ‘ROKR’ heeft gedoopt, mist alvast een zekere Apple-flair: de telefoon is dan wel uitgevoerd in het typische roomwit, maar biedt in uiterlijk niets dat Sony Ericsson al sinds jaren in haar producten stopt.

Het meest opvallende is uiteraard de in het toestel verwerkte iTunes-functionaliteit. De menu-structuur spiegelt die van de iPod en uiteraard kan de telefoon op identieke wijze met de iTunes-software synchroniseren.

De opslagcapaciteit is wel beperkt – beperkter nog dan de iPod Shuffle. De ROKR kan maximaal 100 nummers uit iTunes meenemen. De kleinste Shuffle van 512 MB kan volgens Apple zo’n 120 nummers verstouwen.

Sony Ericsson introduceerde onlangs de W800 Walkman-telefoon, die MP3’s en muziek uit Sony’s eigen Connect-muziekwinkel kan afspelen. De opslagruimte van de W800 is – via een bijgeleverd geheugenkaartje – 512 megabyte, maar kan door de gebruiker zelf worden uitgebreid, iets dat met de ROKR niet mogelijk is.

De ROKR biedt uiteraard wel functies die je bij een samensmelting van telefoon en MP3-speler verwacht: zo wordt muziek automatisch op pauze gezet bij binnenkomende gesprekken en blijven functies van de telefoon (zoals de ingebouwde camera) beschikbaar terwijl de gebruiker naar muziek, podcasts of audioboeken luistert.

In de Verenigde Staten is de Motorola ROKR per direct beschikbaar via de mobiele telefoonaanbieder Cingular. Wie daar een abonnement van twee jaar bij afsluit, betaalt (alsnog) ruim 249 dollar voor het toestel.

De ROKR zou vrij snel de Belgische markt bereiken. Volgens een vertegenwoordiger van Motorola zou de gsm al in oktober bij ons in de winkels liggen.

External links

iTunes Mobile