Steeds vaker wordt elektronica door fabrikanten opzettelijk beperkt, zodat deze slechts in één regio werkt. Het bekendst zijn regiocoderingen bij dvd’s, maar computers en hervulsystemen voor printers zijn in opkomst.
De Wall Street Journal (WSJ) wijdt een uitgebreid artikel aan het fenomeen en illustreert dat onder meer met de Apple iMac G5, die voor het eerst over een voeding met vaststaande voltage beschikt. Een klant uit Fiji, gelokt door het prijsverschil, ontdekte met een luide knal dat de interne voeding van de iMac G5 alléén 110 volt aanvaardt, zoals gebruikelijk is in de Verenigde Staten. Op de Fiji-eilanden gebruikt men echter een hoger voltage, net als in Europa en veel andere regio’s.
Meer bedrijven kiezen er voor om de voedingen te beperken tot lokale omstandigheden. De Nintendo Game Boy Advance SP is 30 procent goedkoper in de Verenigde Staten, maar de voeding is alleen geschikt voor het Amerikaanse spanningsnet. Het heeft een nieuwe industrie geschapen, meldt de WSJ: bedrijfjes verkopen speciale multi-voltagevoedingen, geschikt voor in het buitenland bestelde spelcomputers.
Nintendo verklaart tegenover de WSJ dat lokale voedingen “een gunstig effect hebben op het tegengaan van de grijze markt” – de verkopen die buiten de voorziene regio plaatsvinden. Maar dat is volgens Nintendo niet de hoofdreden waarom voedingen worden afgestemd op het lokale net. “Adapters van Nintendo moeten voldoen aan de voorschriften van de regio waarin ze worden verkocht”, aldus een woordvoerster.
Paradoxaal genoeg is het produceren van een voeding die raad weet met de wereldwijde voltages veelal goedkoper dan er voor elke regio apart één te maken.
Regiocodering blijkt niet alleen populair onder dvd-bouwers, ook printerfabrikant HP blijkt inktcartridges stilletjes te voorzien van een regiochip. In het buitenland gekochte cartridges – ook al zijn ze in principe geschikt voor de printer – blijken niet altijd te werken. HP wil het concept straks voor alle inktjetprinters doorvoeren, stelt het bedrijf.
“HP doet dat niet om geld te verdienen”, stelt Kim Holm, verantwoordelijk voor accessoires bij HP. Voorheen verhoogde HP de prijzen in Europa als de dollar steeg. Holm: “Wanneer de dollar straks weer in waarde toeneemt, is dat voordelig voor Europese consumenten.” Na het invoeren van regiocodering op printercartridges belooft HP prijzen ongemoeid te laten, ook al stijgt de dollar.
Traditioneel hebben verschillen in voltage en radio- en televisiestandaarden er voor gezorgd dat apparatuur tot bepaalde regio’s beperkt bleef. De opkomst van ‘verplaatsbare’ elektronica, zoals notebooks, gsm’s en MP3-spelers, voedt de trend om universeel werkende apparatuur te maken.
Regiocodering met chips en voedingen garandeert tot op zekere hoogte dat consumenten in hun eigen regio blijven kopen. Althans, tot op zekere hoogte: want net zoals veel dvd-spelers inmiddels technisch eenvoudig ‘regiovrij’ zijn te maken, zal dat met andere opzettelijke beperkingen ook gebeuren, verwacht de WSJ.