Geef je een zoekterm in waarbij video’s relevant zijn voor de resultaten, dan beginnen die automatisch te spelen. Dat ervaren sommige Google-gebruikers toch.  De video’s verschijnen op de desktopversie van Google in een vak met samenvattende informatie rechts van de eigenlijke resultaten. Ook de mobiele versie lijkt klaargestoomd te worden voor autoplay. Google volgt daarmee Facebook, dat video’s al geruime tijd automatisch laat afspelen wanneer je er voorbij scrolt in de tijdslijn.

 

Waar Facebook die functie universeel heeft uitgerold, zit ze bij Google nog in de testfase. Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers met de automatisch startende video’s geconfronteerd worden. Ook over de effectieve uitrolplannen bestaat geen duidelijkheid. Net als bij Facebook moet je in ieder geval wel op de video klikken alvorens er geluid bij komt kijken.

Automatisch afspelende video’s zijn vooral een meerwaarde voor adverteerders. De kans dat je oog op een bewegende video blijft hangen, is immers groter dan dat je er zelf op klikt. Er is natuurlijk ook een keerzijde: omdat de video’s automatisch laden, eten ze computerkracht en RAM op zonder dat jij daar voor kiest. Wie houdt van browser met veel tabbladen open, zal al gemerkt hebben dat de hoeveelheid beschikbare RAM vaak een beperkte factor is voor de vlotheid van je browservaring. Googles plan zou daar niet toe bijdragen.