Gisteren kwam het nieuws naar boven dat Microsoft overwoog om Paint op pensioen te sturen in Windows 10, een bericht dat duidelijk een gevoelige snaar raakte. De nostalgie was niet van de lucht bij de vele in memoriams die media publiceerden over het 32 jaar oude programma. De rouwstemming is echter wat te vroeg ingezet: Paint verdwijnt niet.

Zoals we zelf ook al aanhaalden in ons originele artikel, was het niet zeker of Microsoft Paint definitief in de ijskast zou steken. Paint was een van de programma’s die ‘waarschijnlijk’ zouden uitgedoofd worden, maar in Microsofts lijst was niet duidelijk wat er precies met het programma zou gebeuren. Nu schept het bedrijf meer duidelijkheid: “MS Paint gaat niet weg. […] In de toekomst zullen we Microsoft Paint in de Windows Store gratis aanbieden,” liet het bedrijf weten in een statement aan MSPoweruser.

Het tekenprogramma verdwijnt dus niet, maar zal gewoon niet meer standaard geïnstalleerd worden in Windows 10. MS Paint zal op de bank moeten zitten, terwijl Paint 3D op het veld komt. De vernieuwde app is de opvolger van het oude Paint en bevat heel wat van de functies van zijn voorganger. De wissel zal gebeuren met de uitrol van de Fall Creators Update, die voor september gepland staat.