De ondersteuning voor Windows Phone 8.1 loopt vandaag af. Drie jaar geleden rolde Microsoft het besturingssysteem uit naar zijn smartphones, vandaag keert de Windowsreus zijn rug naar het mobiele OS. Mobiele Windowstoestellen konden nooit op een groot marktaandeel rekenen. Het percentage daalt jaar na jaar en zit ondertussen onder de grens van één procent.

Het aflopen van de ondersteuning van een drie jaar oud mobiel besturingssysteem zou geen groot nieuws zijn, ware het niet dat het gros van de Windows Phones in het wild nog op het besturingssysteem draait. Adduplex, een blog dat Windows Store-ontwikkelaars ondersteunt, schat dat slechts 20 procent van mobiele toestellen met een Microsoft OS het recente Windows 10 Mobile draait. 80 procent zit dus nog op Windows Phone 8.1, Windows Phone 8 of zelfs Windows Phone 7.

Vrijwillig is die keuze vaak niet: hoewel alle Windows 7, 8 en 8.1 computers compatibel waren met een update naar Windows 10, viel het aantal smartphones dat een mobiele update ondersteunde flink tegen.

Windows Phone 8.1 bracht Cortana naar mobiele toestellen, al is die assistent tot vandaag niet op een degelijke manier in het Nederlands beschikbaar. Het OS was tevens voorzien van een nieuw notificatiecentrum, een verbeterde gebruikersinterface en tal van veranderingen onder de motorkap. Je kon de update zien als een groot maar tevergeefs offensief van Microsoft om Windows-telefoons populair te maken. Vandaag praat Microsoft nauwelijks nog over mobile, zit het marktaandeel van de toestellen ergens rond de 0,6 procent (waarvan 80 procent niet meer ondersteund wordt) en lijkt het er sterk op dat Windows 10 Mobile niet meer zal herrijzen als uitdager voor iOS of Android.