Vanaf vandaag is de iOS 11-bèta beschikbaar voor iedereen. De update belooft voornamelijk incrementele verbeteringen voor de iPhone, terwijl die de tablets van Apple moet opwaarderen naar een volwaardig werktoestel. Toch kan je beter nog even wachten met de software te installeren op het (de) toestel(len) die je in het dagelijkse leven gebruikt; er zullen immers nog heel wat problemen aanwezig zijn. Op de definitieve versie is het nog wachten tot september.

Kleine veranderingen

[related_article id=”215845″]

De grootste veranderingen zijn onder meer de uitrol van de ARKit, het platform waarmee Apple augmented reality naar zijn toestellen brengt. Ontwikkelaars zullen op een eenvoudige manier aan de slag kunnen met AR. Daarnaast krijg je een verbeterde versie van Siri – wat voornamelijk betekent dat de slimme assistent met een verbeterd accent zal spreken. iMessage wordt verbeterd zodat je voortaan geen overbodige meldingen meer krijgt nadat je op een van je toestellen het bericht hebt gelezen, en de camera krijgt enkele nieuwe functies, zoals verbeterde compressie.

De kaartenapp krijgt eveneens een kleine behandeling, met de toevoeging van snelheidslimieten en kaarten van winkelcentra en luchthavens. Wanneer je aan het rijden bent, zal je gebruik kunnen maken van de ‘niet storen’-modus, die je scherm zwart maakt wanneer je boven een bepaalde snelheid zit.

Zoals gezegd zal de update voornamelijk nuttig zijn voor iPads. Voor het eerst krijg je daar de toolbar te zien die velen kennen van de Mac-computers. De toolbar zal trachten voorspellen welke apps je op elk moment wilt gebruiken en je die aanreiken. Multitasken werd verbeterd en er is een nieuwe bestandensectie die al je iCloud- en Google Drive-bestanden verzamelt.

Verborgen plezier

Daarnaast zijn er veranderingen te vinden die minder opvallend zijn, maar niettemin toch een impact kunnen hebben. Zo kan je voortaan kiezen om weinig gebruikte apps automatisch te laten verwijderen wanneer de vrije ruimte op je toestel krap wordt. Alle gebruiksdata blijft wel staan en de afbeelding van de app wordt grijs, waardoor je door erop te tikken de app meteen weer binnenhaalt en verder kan waar je was gebleven.

[related_article id=”215890″]

Voortaan kan je eveneens bestanden tabs en andere dingen verslepen. Op de iPad werkt dat met zowat alles en naar overal, terwijl je op iPhones beperkt bent tot verslepen binnen de app. Terwijl deze toevoeging voor sommigen handig kan zijn, is het toch eentje die het besturingssysteem net iets ingewikkelde maakt, wat een kleine stijlbreuk is voor Apple.

Een van de handigste toevoegingen is waarschijnlijk die van het snel delen van je wifi. Wanneer iemand met iOS 11 verbinding probeert te maken met jouw thuisnetwerk, zal je op jouw toestellen een pop-up zien verschijnen. Je kan dan met een druk op de knop toegang verlenen, zodat de andere persoon het wachtwoord niet manueel moet intoetsen.